Nepříjemný budíček
Rakovník – Asi hodinové houkání alarmu jednoho ze zaparkovaných aut v ulici V Jamce bylo ve čtvrtek zřejmě nepříjemným budíčkem pro všechny místní obyvatele. Jeden z nich se proto rozhodl opakovaně rušivý zvuk nahlásit městským strážníkům. Ti se po sedmé hodině ranní dostavili na místo a vypátrali majitele vozu. Když se spolu s ním strážníci ujistili, že se do zaparkovaného auta nikdo nevloupal, usnesli se na tom, že jde zřejmě o technickou závadu. Majitel poté slíbil, že se postará o opravu a tím i o klidný spánek svých sousedů. 


Odložené kolo
Na jednoho z pracovníků, kteří prováděli rekonstrukci Nerudovy ulice v Rakovníku, čekalo po příchodu do práce překvapení. Někdo si totiž přes noc ze 17. na 18. listopadu „odložil“ dámské kolo na hromadu štěrku přímo v místě rekonstrukce. Poctivý nálezce však kolo předal hlídce městských strážníků, kteří si ho odvezli na služebnu. Právě tam si kolo jeho majitel či majitelka může přijít osobně vyzvednout. Stačí, když strážníkům kolo popíše.

Ilustrační foto
Krimi mix z Rakovnicka: Řidič naboural a ujel
Ilustrační foto
Pozor na vánoční půjčky. Exekuci čelil na Rakovnicku každý devátý dlužník

Nebezpečná návštěva stála seniorku úspory  
Nové Strašecí – Nejen senioři, ale i ostatní důvěřiví lidé se snadno mohou stát obětí podvodnice, která se v těchto dnech vyskytuje na Novostrašecku. Případ, který policisty přivedl na stopu podezřelé ženy, se stal ve čtvrtek dopoledne přímo v bytě okradené oběti. Tou byla šestašedesátiletá seniorka, která uvěřila smyšlené zámince ženy, a vpustila ji k sobě do bytu. To ale neměla dělat. 


Podvodnice ji totiž v mžiku připravila o 800 korun z peněženky a další čtyři tisíce, které měla seniorka uložené v obývacím pokoji. Že jí však peníze chybí, si seniorka uvědomila až poté, co podezřelá žena z bytu odešla.


A podle policistů to není za poslední dobu zdaleka jediný případ, při kterém podvodníci mámí z lidí peníze. Na Stochově se vyskytují podvodní prodejci brambor a v Kladně řádí falešní opraváři dveřních zámků. 


Policisté před nimi tedy varují a nabádají občany k opatrnosti a hlavně obezřetnosti. „ Důležité je do svých domovů nevpouštět cizí osoby a nenechávat si u sebe větší hotovost,“ poskytla základní radu policejní mluvčí Michaela Nováková.

Jak eliminovat nebezpečné návštěvy a nenaletět tak podvodníkům? Dodržujte tyto jednoduché rady: 
• Do domu, či bytu vpusťte pouze ty, které dobře znáte nebo kteří se Vám důvěryhodně prokáží a řeknou Vám, proč přicházejí. 
• Cizí lidi nikdy nevpouštějte do nemovitosti! 
• Nebuďte důvěřiví ani k různým podomním prodejcům, kteří nabízejí zdánlivě levné zboží. 
• Buďte opatrní, nevěřte každému, kdo Vás za dveřmi požádá o pomoc, například o možnost zatelefonovat si, pomoc při nevolnosti či předání zásilky pro Vašeho souseda. Situaci můžete řešit, aniž byste otvírali dveře. 
• V případě, že nebudete delší dobu přítomni a jste ochotni investovat vyšší finanční částku, pořiďte si elektronické spínací zařízení, které samo v určitou dobu rozsvěcí a zhasíná světlo či televizor, což působí dojmem, že jste doma. 
• Důležitá telefonní čísla mějte poblíž svého telefonu a na dobře viditelném místě. 
• Dům zamykejte, i když jdete třeba jen k sousedce nebo na zahradu. 
• Je dobré nemít doma větší množství peněz v hotovosti. Peníze můžete ukládat na účty do banky či spořitelny.