Takový může být trest za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Policejní detektivové navíc nevylučují, že pohled na kauzu se ještě může změnit: po vyhodnocení důkazů a znaleckém zkoumání zabaveného rostlinného materiálu může být ve hře i zpřísnění právní kvalifikace, kdy by pak některým z obviněných mohl hrozit trest odnětí svobody i na osm až dvanáct roků.

Formule na dálnici D4.
Krimi případy roku 2019 aneb Formule na dálnici nepatří

V rámci zásahu proti pěstitelům konopí, na němž se podílela i středočeské zásahová jednotka, krajská kriminálka na sklonku prosince udeřila na třech místech republiky: nejen ve středních Čechách, ale také v Praze a v Ústeckém kraji. Podle informací mluvčí středočeské policie Vlasty Suchánkové se zadržená pětice – jde o čtyři muže ve věku 31, 34, 41 a 64 let a 29letou ženu, z nichž v celách skončili všichni kromě nejstaršího z mužů – věnovala přípravě marihuany pro konečné spotřebitele doslova od A až do Z: od pěstování rostlin konopí a jejich sklizně přes sušení a následné zpracování až po distribuci. To vše ve velkém.

Zdroj: Youtube

„Na případu s krycím názvem „DYT“ pracovali krajští kriminalisté na základě vlastních zjištění několik měsíců, kdy velice detailně a intenzivně dokumentovali trestnou činnost pěti osob, které si vybudovaly vlastní pěstírny konopí,“ konstatovala mluvčí Suchánková. Upřesnila, že poté, co spadla klec, policisté provedli čtyři domovní prohlídky a tři takzvané prohlídky jiných prostor (což se vztahuje na objekty, jež nejsou určeny k bydlení).

„Zajistili čtyři různě velké, ale kompletně vybavené, pěstírny. V rukou policistů, a pro další znalecká zkoumání, skončilo bezmála 1300 rostlin konopí v různých stadiích růstu a pět kilogramů sušiny konopí, která byla připravena k následné distribuci,“ přiblížila Suchánková charakter policejního úlovku. Ten byl nicméně mnohem bohatší. Nechyběly ani peníze, jejichž množství lze bez přehánění označit slovem balík. V českých korunách to dělalo přes 6,5 milionu korun, dále se našlo pět tisíc eur a 700 amerických dolarů. „Kromě rostlin konopí a finančních prostředků, které pravděpodobně pocházely z prodeje zakázané látky, zajistili kriminalisté v rámci trestního řízení jako výnos z trestné činnosti také jednu nemovitost – rozestavěný dům,“ uvedla dále Suchánková.

Ilustrační foto.
Hasiči na Štědrý den vysvobodili muže uvězněného v bance