Smůlu mají kuřáci, kteří zavítají do budovy středočeského krajského soudu. Dosud bylo zvykem, že pokud se nejednalo o obžalovaného nebo účastníka řízení před odvolacím senátem stíhaného vazebně či ve výkonu trestu, které vodí k soudu eskorta, zakouřit si během přestávek v jednání chodili na dvůr komplexu soudního komplexu. V areálu na náměstí Kinských však byla zavedena přísnější pravidla, která to už neumožní; příchozím je na rozlehlé nádvoří od července dovolen vstup pouze v případě, že mají namířeno na jednání konané jinde než v hlavní budově. Těch však bude minimum. Z nařízení předsedy soudu Ljubomíra Drápala vyplývá pokyn, aby se jednání konala právě v hlavní budově; tedy bez nutnosti vstupovat do dvora.

Změna je reakcí na bezpečnostní incident z 23. června, který podle místní příslušnosti řeší pražská policie. Prošetřuje všechny okolnosti případu, kdy muž po poledni ohrožoval jednu ze soudkyň nožem.

K vážné dopravní nehodě, při které se velmi vážně zranilo čtyřleté dítě, došlo v neděli okolo 19. hodiny v Libušíně.
Čtyřleté dítě vypadlo za jízdy z auta a narazilo do jiného. V nemocnici zemřelo

Událost, jež se naštěstí obešla bez zranění, překvapí výskytem kudly u soudu. Podezřelý, který je nyní stíhán pro trestný čin násilí proti úřední osobě, ji měl u sebe i přesto, že u vstupu do soudních budov fungují přísné kontroly: příslušníci justiční stráže prověřují všechny příchozí kromě pracovníků soudu a státních zástupců. Kontroly, které se vztahují i na advokáty, jsou podobné těm na letišti (a mají i stejný účel: odhalit jakýkoli předmět, který by mohl posloužit jako zbraň). Zahrnují prosvěcování příručních zavazadel v rentgenovém tunelu a průchod bezpečnostním rámem. Pokud ten signalizuje přítomnost kovu (reaguje třeba i klíče, telefony či mince zapomenuté v kapsách, a dokonce i na některé přezky opasků), následuje detailní prohlídka.

Nůž přehodil přes zeď

Touto kontrolou však dotyčný prošel bez problému, protože v dané chvíli u sebe neměl nic nedovoleného. Kamerové záznamy ukázaly, že nůž přehodil do areálu přes zeď, v pořádku absolvoval kontrolu – a pak si jej zašel vyzvednout na dvůr. V pondělí na to upozornil server Novinky.cz s odkazem na vyjádření Vězeňské služby ČR, pod niž spadá justiční stráž působící v soudních budovách. Podle slov mluvčí vězeňské služby Petry Kučerové tedy ostraha u vstupu nepochybila.

Reakce však na sebe nenechala dlouho čekat. Vedení soudu přijalo opatření, aby se podobná situace nemohla opakovat. Patří k nim nejen omezení přístupu na nádvoří pro veřejnost, ale i odstranění jmenovek konkrétních soudců od dveří kanceláři.

Ilustrační foto.
Církvické ohnisko koronaviru už hlásí 15 případů

Se zbraní se v soudních budovách či areálech smějí pohybovat výhradně příslušníci bezpečnostních sborů, pokud tam plní úkoly v rámci služby. Přímo v budově středočeského krajského soudu byl Deník v minulosti svědkem, že příchozí u vstupu do budovy předával svoji legálně drženou zbraň justiční stráži do úschovy. Poněkud úsměvné vyznění měla už poměrně dávná událost, kdy se skupina svědků předvolaných z venkova dostavila dokonce s celou sadou kudel i se sekáčkem, kterou navíc nijak neskrývala. Do Prahy totiž předvolaní svědci přijeli s větším předstihem, aby kvůli hledání soudní budovy nepřišli pozdě, a protože s orientací neměli problém, zbylý čas využili k návštěvě nedalekého nákupního centra. Tam je mimo jiné zaujala souprava kuchyňských nožů – a až do chvíle kontroly u vstupu do budovy soudu nikomu nepřišlo na mysl, že tenhle nákup bude představovat problém. Představoval – a musel počkat v úschově u justiční stráže až do doby, kdy soudní komplex opouštěli.

Kuřáci z řad návštěvníků soudu nyní v případě, že během přestávky v jednání chtějí popustit uzdu své vášni, mají jedinou možnost: zcela opustit komplex – a při návratu opět projít bezpečnostní kontrolou. V samotné budově totiž platí zákaz kouření.

Dětenický Food market.
OBRAZEM: Food market lákal v neděli do Dětenic