Dvě varny při jedné akci

Poprvé spadla klec na Kolínsku, a to již 16. ledna. Tehdy detektivové doprovázení zásahovou jednotkou vtrhli do bývalého zemědělského areálu, aby zabránili dalšímu vaření pervitinu. „Přímo při výrobě byli zadrženi dva muži české národnosti ve věku 47 a 28 let; další muž české národnosti ve věku 27 let byl zadržen mimo objekt,“ připomněl Truxa, podle jehož slov policisté na místě také zajistili veškeré vybavení varny.

Následovaly domovní prohlídky na Praze-východ i přímo v hlavním městě – a ty přinesly bohatý úlovek. Kriminalisté mimo jiné našli další kompletní varnu i zásoby již vyrobené drogy, milion korun v hotovosti i větší množství mobilů a počítačů.

Nejstarší z trojice podezřelých putoval do vazby, zbývající dva jsou stíháni na svobodě. Pokud by jejich vinu uznal soud, za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými látkami jim hrozí pobyt za mřížemi od dvou do deseti let.

Ilustrační foto
Policejní hlídka náhodou přijela k hořícímu autu

Za pěstitelem vrtulníkem

Rovněž tři muži (přičemž i v tomto případě jde o Čechy), kterým je 36 a 37 let, byli zadrženi také 12. února. Tehdy policisté udeřili proti pěstitelům marihuany na Praze-východ, Praze-západ a na Benešovsku. V tomto případě si detektivové z krajské kriminálky vyžádali nejen asistenci středočeské zásahovky, ale i vrtulníku. „Na zadržení jednoho z nich se s ohledem na komplikovanou přístupovou cestu podílela i Letecká služba Policie ČR,“ potvrdil Truxa.

Opět došlo na prohlídky, jichž policisté provedli rovnou desítku. Nashromáždili 2600 rostlin konopí setého, šest kilogramů sušiny i četné vybavení potřebné k pěstování marihuanových kytek i jejich dalšímu zpracování. V hotovosti se našlo 2,3 milionu v korunách a ještě devět set eur. Účtování dále doplňují údaje o zajištění předpokládaných výnosů trestné činnosti: šlo o peníze na bankovních účtech, čtyři motorová vozidla i dva rodinné domy.

V tomto případě putovali do vazby dva muži; třetí je stíhán na svobodě. Vzhledem k rozsahu činnosti jsou v tomto případě ve hře podstatně přísnější tresty: za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými látkami by soud mohl vypsat poukázky na pobyt v celách s časovým rozpětím mezi osmi a dvanácti roky.

Ilustrační foto
Zloději si odnesli motorkářské bundy a kalhoty