Za volantem seděl devětadvacetiletý řidič z Plzeňska. Na výzvu ke kontrole dokladů předložil všechny, kromě řidičského průkazu. Důvodem byl fakt, že není držitelem řidičského oprávnění.

Následovala dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu, která byla negativní, a test na přítomnost drog, jež vyšel s pozitivním výsledkem na látky cannabis a amfetamin/metamfetamin. Mluvčí rakovnické policie Michaela Richterová popsala: „Odmítl lékařské vyšetření 
s následným odběrem biologického materiálu. Přiznal se ale, že předchozího dne vykouřil dva gramy marihuany." Policisté po prohlídce vozidla objevili v plastové dóze sušený rostlinný materiál zelené barvy odpovídající marihuaně.

Na místo přijeli kriminalisté, kterým muž na výzvu dózu s obsahem o hmotnosti téměř 178 gramů včetně obalu vydal. „Je nyní podezřelý ze spáchání přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, jež neoprávněně přechovával pro vlastní potřebu v množství větším než malém," doplnila Michaela Richterová. Mladík může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti, propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.