K tomu, aby se zpovídal z dvojnásobného mordu, byl ostatně jen krůček. Téměř zázrakem a díky nasazení zdravotníků to nakonec dopadlo tak, že nezemřely obě napadené ženy. Verdikt by vazebně stíhanému obžalovanému mohla předsedkyně senátu Iva Říhová „nadělit“ prakticky pod stromeček: s ukončením hlavního líčení vynesením verdiktu počítá v úterý 22. prosince.

Důkazy jsou jasné. I obžalovanému

To, že 4. července kolem půl desáté večer v kutnohorském domě zasadil 25 ran nožem o pět let starší přítelkyni a usmrtil její matku, Jakub T. v jednací síni nepopřel. Připouští, že podle toho, co napsali kriminalisté do spisu, se zdá být zřejmé, že pachatelem byl on.

Ilustrační foto.
Přítelkyni zasadil desítky ran nožem, její matku ubodal. Muže obvinili z vraždy

Vinu tudíž přiznává – s tím, že zajištěné stopy nasvědčují tomu, že asi opravdu zabíjel. Souhlasí tudíž i s požadavkem na náhradu škody. Současně však k okolnostem krvavého skutku neuvedl žádné bližší okolnosti: prý si nepamatuje na víc než jen na začátek konfliktu. Tvrdí, že si vzpomíná, jak ho partnerka napadla – dál už si však nevybavuje vůbec nic.

Policejní vyšetřování, jehož závěry shrnul v obžalobě státní zástupce Martin Suska, dospělo k závěru, že po slovní rozepři během první prázdninové soboty Jakub T. začal na partnerku útočit nožem. Pak se s kudlou v ruce vrhl i na její matku. Třiašedesátiletou ženu bodl šestkrát; včetně smrtelné rány do srdce.

Vrchní soud v Praze.
Korupční aféra na vrchním soudu má mít spojitost s Rathovou kauzou

Mladší z žen, jež utrpěla mnohočetná bodná a řezná poranění, převezli záchranáři do Oblastní nemocnice Kolín. Pachatel z místa činu zmizel, nicméně již v neděli dopoledne policisté podezřelého Jakuba T. zadrželi v městysu Nové Dvory nedaleko Kutné Hory.

Dokazování viny není potřeba

Vzhledem k opakovaným prohlášením prohlášení souzeného muže, že svůj podíl na vražedném jednání nezpochybňuje a bez výhrad souhlasí s tím, jak skutek a jeho podíl na něm popisuje obžaloba, trestní senát ve středu upustil od dalšího dokazování k okolnostem činu. Potřebné tak nejsou ani výpovědi svědků; prohlášení viny (doprovázené i souhlasem s léčením ze závislosti na alkoholu a drogách) postačuje.

Před vynesením rozsudku ale trestní senát ještě chce vyslechnout znalce z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie a psychologie. Ti se již nebudou vyjadřovat k okolnostem důležitým pro rozhodnutí o vině, ale k souvislostem podstatným pro určení výše trestu.