Že policisté z odboru obecné kriminality odhalili v rámce akce MRAK rozsáhlou trestnou činnost dvou mužů ve věku 40 a 51 let, potvrdila mluvčí policie Vlasta Suchánková. „Na území středních Čech páchali zejména majetkové delikty,“ sdělila.

Jedním z plánů povedené dvojce byla krádež bankomatu s miliony korun uvnitř. Vyhlédli si ho na Rakovnicku. Nejdříve si na to ale pořídili dodávkový vůz. Přesněji řečeno: odcizili ho na Praze 5. K bankomatu, který stál volně venku, pak s kradeným vozem zacouvali, obmotali jej popruhy a snažili se stroj vytrhnout. To se jim sice nepodařilo, i tak ale způsobili škodu ve výši 300 tisíc korun.

Zdroj: Youtube

Mladší z mužů pak v krádežích a vloupáních pokračoval sám. Zaměřil se na úschovny schránek přepravních společností a e-shopů. „Na Kladensku a Praze-západ se vloupal do celkem devíti těchto schránek, z nichž odcizil různé objednané zboží. Poškozením schránek, do kterých se dostával násilným způsobem, způsobil škodu za 100 tisíc korun, dalších 100 tisíc korun činila škoda na odcizených zásilkách,“ konstatovala mluvčí. Dodala však, že část ukradených věcí policisté našli.

Právě jedna ze schránek na Kladensku se pachateli stala osudnou. Středočeská zásahová jednotka policie jej zadržela přímo u jedné z nich. Pro druhého muže si došla k němu domů.

Věci, které policisté zajistili u posádky vozidla.
Policisté našli v autě během silniční kontroly drogy a zbraň

Proti oběma mužům již kriminalisté zahájili trestní stíhání. Viní je ze zločinu krádeže a poškození cizí věci. „Mladší  muž je stíhán vazebně, starší byl po provedení nezbytných procesních úkonů ze zadržení propuštěn. Oba dva se policistům k páchání trestné činnosti doznali. V případě, že soud potvrdí jejich vinu, hrozí jim až osmileté tresty,“ doplnila Vlasta Suchánková.