Seniorku, které v úterý zatelefonoval, se mu podařilo přesvědčit, že je její vnuk – a pak už dlouho nechodil kolem horké kaše: vyrukoval s tím, že od ní potřebuje půl milionu korun. A nechybělo mnoho k tomu, aby uspěl.

„Důvěřivá žena ve snaze vnukovi pomoci kontaktovala svého bankéře,“ připomněla Lucie Nováková z mladoboleslavské policie. Ani poté, co pracovník banky ženě vysvětlil, že tak velký objem úspor není možné vyplatit okamžitě, to neznámý podvodník nechtěl vzdát. Svou oběť, kterou už považoval za lapenou kořist, se snažil přesvědčit, aby požadovanou sumu získala jinak – aby si vyřídila rychlou půjčku. „Nebo mu alespoň vydala nějaké cennosti,“ konstatovala policistka Nováková.

I když dotyčný neuspěl, policisté po něm pátrají jako po podezřelém z podvodu. U soudu by v případě uznání viny mohl být ve hře až osmiletý trest odnětí svobody.

Policie doporučuje nejen seniorům:
- Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do bytu.
- Zazvoní-li opravář nebo pracovník úřadu, trvejte na předložení průkazu (nebo ještě lépe: kontaktujte příslušný úřad, na který se odvolává). Jestliže se dotyčný neprokáže, trvejte na tom, že o danou službu nestojíte.
- Nepůjčujte peníze ani cenné věci, lidem, které neznáte – byť se odvolávají na vaše příbuzné.
- Nerozměňujte peníze cizím lidem.
- Při řešení jakékoliv problémové situace přivolejte příbuzné či známé ze sousedství.
- Nepodléhejte vidině snadného zbohatnutí, téměř vždy se jedná o podvod.
- Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si prohlédnout, kdo stojí za dveřmi.
- Instalujte na vstupní dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené.
- Nikdy neplaťte zálohy za služby, aniž byste si předem ověřili totožnost osoby, která vám je nabízí, či existenci dané firmy.
- Máte-li podezření na podvodné jednání nebo jste se obětí podvodu již stali, neprodleně kontaktujte tísňovou linku Policie České republiky 158.

Zdroj: Policie ČR

Zranění neslučitelné se životem, kdy už přivolaní záchranáři nemohli jakkoli pomoci, utrpěl v sobotu ráno 22letý řidič dodávky.
Řidič dodávky narazil u benzinky na D5 do kamionu. Na místě zemřel