Dvouapůlletá práce vyšetřovatelů vyvrcholila pondělním zásahem v zooparku v Bašti u Prahy, v Doksech na Českolipsku a areálu v pražské Libuši, kde sídlí vietnamská komunita. Při razii objevili tři mrtvá těla tygrů, jeden z nich byl zastřelen v neděli dvěma ranami do oka a do krku tak, aby nebyla poškozena kůže.

Ludvík Berousek ze známé cirkusové rodiny je vyšetřován kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů.
Celníci vyšetřují Berouska i Vietnamce z tržnice SAPA. Zabíjeli tygry na maso

V objektu, který provozuje člen známé cirkusové rodiny Berousků, se našlo navíc dalších dvacet zmražených těl jiných chráněných živočichů - například bobra, ledňáčka či poštolky.

Muži ve věku 35, 56 a 67 let, kteří mají trvalé bydliště v Praze, na Českolipsku a na Žatecku, čelí trestnímu stíhání kvůli neoprávněnému nakládání s volně žijícími chráněnými živočichy. Jeden ze zadržených už byl vzat do vazby, o dalších dvou rozhodne soud ještě během středy.

Video ze zásahu celníků

Zdroj: Celní správa ČR

"Byly tam šílené podmínky, někdy to bylo až nechutné a zasahující lidé museli mít ochranné obleky," sdělil náměstek Generální inspekce cel Robert Šlachta, který dříve vedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a tomuto případu šéfoval.

Šlachtovi lidé rozkryli neobvyklou trestnou činnost mimo jiné i na základě celních kontrol cestujících na letecké lince Praha - Vietnam. Do Asie z Česka vozili lidé zejména různé části kostry, masox či kůži tygrů, které jsou hojně využívány tamní medicínou. Také šamani věří v jejich zázračné účinky.

Z vyšetřování vyplynulo, že sedmašedesátiletý Berousek tygry choval a pak je dodával pětatřicetiletému preparátorovi, který těla zpracovával. Dělal například tygří víno. Oba Češi pak podle obžaloby obchodovali s šestapadesátiletým Vietnamcem, jenž dříve podnikal v Německu. Tuto trestnou činnost podle policie organizoval a produkty pak prodával dál - třeba i v pražské Sapě.

Hlavním cílem tříčlenné skupiny tedy byl zisk, kriminalisté zabavili i finanční částky. Podle Šlachty jedno tělo tygra vyjde na 100 až 150 tisíc korun. Zpracované maso pak na černém trhu stojí zhruba 1500 korun za gram. Velmi cenné jsou také tygří drápy. Podle Šlachty se jedná o první odhalení podobného případu v Evropě.

Ludvík Berousek ze známé cirkusové rodiny je vyšetřován kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů.
Policie obvinila tři lidi. Prodával Berousek mrtvé tygry Vietnamcům?