„Jedná se o alkohol v krvi řidičky. Vzhledem k tomu, že to bylo nad jedno promile, dle platného zákona se jedná už o trestný čin,“ uvedl Bárek.

Řízení s více než jedním promile alkoholu v krvi je v ČR trestným činem ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí za něj podmíněný či nepodmíněný trest až jednoho roku vězení, pokuta v rozmezí 25 až 50 tisíc korun a zákaz řízení na jeden až dva roky.

Bárek předpokládá, že výbor by už v úterý mohl dospět k závěru a pak by požádal horní komoru o projednání tuto středu. „Není tam nic složitého, nic politického, že bychom to nějak protahovali,“ dodal předseda výboru.

Ilustrační foto
Kauza odvolané ředitelky ZŠ Školní: Lounští politici se přou o právní služby

Hamousová je předsedkyní senátorského klubu ANO. Do horní komory byla zvolena jako senátorka za okres Louny a Rakovník v roce 2014, její funkční období končí letos na podzim. Do zvolení starostkou byla ředitelkou Základní školy praktické v Žatci, v jehož čele stojí s několikaměsíční pauzou od roku 2010.

Její vyjádření se Deníku během pondělí nepodařilo získat.

Problém s alkoholem za volantem měl i někdejší starosta Žatce Erich Knoblauch. V létě roku 2008 jej opilého spatřili strážníci Městské policie v Litvínově, skláněl se u havarovaného auta a s heverem se pokoušel vyměnit kolo. Dechová zkouška ukázala 1,9 promile alkoholu. Jel z oslavy padesátých narozenin někdejšího ústeckého hejtmana Jiřího Šulce. I když panovalo podezření, že řídil, někdejší starosta tvrdil, že on jel v autě jen jako spolujezdec.

Práce na chmelnicích. Ilustrační foto.
Brigádníků na chmel je na Žatecku a Lounsku dost. Obavy se nepotvrdily

„Řídila jiná osoba. Havarovali jsme do obrubníku a poškodili kolo. Potom jsme se pohádali tak, že řidič odešel, a já jsem se pokoušel s heverem vyměnit kolo. Nepopírám, že jsem byl opilý, ale auto jsem neřídil,“ řekl tehdy Deníku starosta. Odvolal se na institut osoby blízké, takže se trestnímu stíhání vyhnul.