Podstatně větší podíl abstinentů je mezi ženami, kde dosahuje téměř šestiny populace. Rizikovému pití se přitom v Česku vystavuje necelých osm procent lidí. Zdraví poškozujícímu pití se pak vystavuje další desetina. U mužů je riziková dávka zhruba tři panáky tvrdého alkoholu denně, u žen je to polovina.

Ilustrační foto
Ročně Češi propijí dovolenou u moře. Nejvíce za alkohol utratí Pražané

InfografikaZdroj: Deník

Spotřeba alkoholu na osobu podle průzkumu v posledních letech mírně roste. „Zdaleka nejrozšířenějším nápojem je pivo,“ konstatují autoři studie. Každý týden ho pije více než polovina mužů. „U žen je naopak nejvíce preferovaným nápojem víno, které pije každá čtvrtá dotázaná,“ dodávají.

I přes alarmující informace o počtu pijanů hazardujících se svým zdravím či o nárůstu spotřeby se ale podle nich situace v Česku z dlouhodobého hlediska v základních parametrech příliš nemění.

Přesto by se podle nich měl regulovat například marketing prodeje alkoholu především se zaměřením na mládež. Také by se mělo více dohlížet na řidiče.

Piráti silnic

Právě na silnici dělá alkohol paseku. Podle policejních statistik se totiž letos stalo více než dva tisíce nehod, na nichž měl podíl někdo, kdo pil. A nemusí se to týkat jen řidičů motorových vozidel. „Třicet procent případů nehod, které zavinili cyklisté, bylo pod vlivem alkoholu,“ uvedl nedávno k loňským případům Tomáš Neřold z BESIPu.

Alkohol v těhotenství - Ilustrační foto
Češky pijí i v těhotenství. Desítky dětí se rodí s vážnými následky

Ve hře je tak mírné zpřísnění inzerce na alkohol. Podle plánů ministerstva zdravotnictví, o nichž informovalo koncem minulého roku, by měla být například zakázána na sociálních sítích. V reklamě na alkohol by se také neměly objevovat živé bytosti.