O půjčky na bydlení je přitom kvůli rostoucím úrokovým sazbám a strachu, že porostou ještě více, od loňského roku obrovský zájem. Právě s ním se ale zvyšuje i počet lidí, kteří odchází s nepořízenou. Ještě před sedmi lety banky odmítly pouze každou devátou žádost o hypotéku, loni měl ale smůlu již každý pátý žadatel.

Nemusí přitom jít o žádného neplatiče. Banky se nyní obávají, že dluhy některých klientů mohou být časem tak vysoké, že by při vyšším úročení hrozily problémy s jejich splácením. Mnoho domácností kupříkladu může ztroskotat na refinancování hypotéky. „Problém mohou mít, když dostanou novou sazbu, která může být oproti té původní třeba dvojnásobná,“ uvedl výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Čím déle je matka doma s dítětem a pobírá rodičovský příspěvek, tím hůř shání práci
Ženy po dlouhé rodičovské hůř shánějí práci, vyplývá z dlouhodobé studie

Pokud bude Česká národní banka nadále zvyšovat svou základní sazbu, může se úrok u nových či refinancovaných hypoték vyšplhat třeba i na sedm procent. Nyní mají lidé smlouvy s úrokem tři až čtyři procenta.

Od dubna budou mít navíc žadatelé, kteří už oslavili šestatřicáté narozeniny, šanci dostat hypotéku nanejvýš na osmdesát procent hodnoty nakupované nemovitosti. Celková hodnota úvěru pak nebude smět přesáhnout osmiapůlnásobek jejich ročního příjmu. Měsíční splátka zároveň nepřesáhne pětačtyřicet procent jejich čistého příjmu.

Rajl odmítnutým žadatelům o hypotéku doporučuje, aby se zamysleli nad tím, proč ji nedostali, a nezkoušeli to jinde. Obezřetnost doporučuje zejména těm, kteří nemají dostatečné finanční rezervy. „Teď, když dochází k růstu sazeb a ekonomickým šokům, tak se bude více lidí dostávat do problémů s tím, aby spláceli své závazky,“ prohlásil.

Zájemce s průměrným čistým příjmem šestatřicet tisíc korun má podle nových pravidel šanci získat hypotéku maximálně na asi 3,7 milionu korun. Na průměrně drahý byt v Praze by mu přitom stále chyběla přibližně polovina peněz. „Přísnější podmínky tak zřejmě dopadnou na dvě třetiny všech kupujících na úvěr,“ obává se výkonná ředitelka developerské společnosti Central Group Michaela Tomášková.

Dovolená na Krétě
Češi kupují dovolené jak před pandemií, drahotu zatím neřeší

O něco snazší to budou mít alespoň lidé mladší šestatřiceti let. Ti totiž mohou celkově dlužit až devítiapůlnásobek svého ročního příjmu a jejich měsíční splátka může činit až padesát procent jejich čistého příjmu.

Odmítnutým žadatelům Rajl radí, aby se zamysleli nad tím, proč neuspěli, a nezkoušeli to jinde. Obezřetnost doporučuje hlavně těm, kteří nemají dostatečné rezervy. „Teď, když dochází k růstu sazeb a ekonomickým šokům, do problémů se splácením svých se bude dostávat více lidí,“ upozornil.