Doba, kdy bytová družstva nebo společenství vlastníků řídili nejstarší obyvatelé bytových domů, se chýlí ke svému konci. Od příštího roku si totiž vlastníci budou muset zařídit datové schránky, bez nichž už dál na úřadech nic nepořídí. Odborníci proto předpokládají, že mnozí lidé, kteří za bytové domy tuto agendu řešili,s prací v domovních samosprávách skončí. „Očekávat to lze především v domech, kde jsou členy výborů lidé v důchodovém věku,“ potvrdil předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil.

Vedení se tak podle něj chopí mladší vlastníci, kterým jde práce s moderní technikou. „Druhou možností je, že se správy začnou ujímat firmy, a statutárním orgánem se tak stane profesionální správce,“ uvedl Vysloužil. To by mělo sice správě domů zajistit odborný přístup, takováto forma správy je však dražší.

Výstavba bytů v Ostravě.
Přísné hypotéky odrazují od vlastního bydlení, upozorňují odborníci

Mladým lidem se podle Vysloužila do výborů obvykle moc nechce. „Není nic příjemného přemlouvat sousedy, aby přišli na schůzi,“ řekl.

Zejména v době koronavirových zákazů tento problém sdružení často řešila korespondenčním hlasováním. Dnes se těm, jimž se na schůzi osobně zajít stále nechce, nabízí mobilní a webové aplikace (například eVlastníci) zaměřené na on-line hlasování.

Zašifrované hlasování po síti

Zmíněnou aplikaci od dubna provozuje společnost Externity, která ji nabízí pro nejmenší společenství dokonce zdarma.

Mouka v dubnu meziročně zdražila o víc než polovinu
Inflace je v Česku nejvyšší za téměř 30 let. V dubnu zrychlila na 14,2 procenta

Kromě jednoduchosti aplikace tvůrci slibují vlastníkům bytů také bezpečnost. Podle jejich průzkumu se totiž při většině korespondenčních hlasování členů sdružení vlastníků v minulém období neověřovala identita hlasujících.

„To může být obrovský problém, pokud by někdo ze společenství platnost takovéto hlasování napadl,“ uvedl spoluzakladatel startupu eVlastníci Ondřej Bělecký. Nová aplikace identitu ověřuje, komunikace je navíc šifrovaná a chráněná před zneužitím.

Nedobytné dluhy
Hlavní problém, který budou letos a hlavně v příštím roce bytová družstva a společenství vlastníků SVJ muset řešit, bude zdražení energií, a tedy i tepla.

Sice ceny stoupají již od konce loňského roku, ale naplno jej bytové domy pocítí až ve vyúčtování za letošek, které dostanou počátkem toho příštího. „Může se stát, že někteří lidé budou mít problémy s placením záloh. Pokud si je letos dostatečně nenavýší, tak jim může vzniknout i relativně velký nedoplatek, který potom budou muset řešit,“ podotkl předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil. Peníze od takových neplatičů se potom musejí vymáhat.

Zkušenosti České asociace věřitelů ukazují, že je to těžké. Narůstá totiž počet lidí, na které je vedeno více exekucí současně a k tomu mají pohledávky za neplacení služeb spojených s bydlením. „Dluhy se dotýkají kromě velkých dodavatelů energií především drobných nedobrovolných věřitelů z řad bytových družstev a společenství. Vymoci je pro ně zůstává v čím dál větší míře nedobytné,“ uvedla výkonná ředitelka asociace Petra Kolářová.