"Pokud nedojde k poklesu (nakažených) už v úterý, kdy uvidíme první ostré číslo za ten následující týden, tak si myslím, že je namístě opravdu zpřísnění opatření. Protože jinak bychom opravdu až do Vánoc byli v nějakém nestandardním režimu," řekl Prymula. Pokud by v příštím týdnu zabrala dosavadní opatření a přírůstky nakažených začaly klesat, nynější opatření by se podle ministra musela zachovat zhruba ještě měsíc.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula
Prymula je ochoten rezignovat, pokud bude nástupce. Za schůzku se omluvil

"To si myslím, že je velmi pravděpodobné, protože zatím k tomu poklesu (nakažených) nedochází," řekl Prymula na otázku, zda bude potřeba prodloužení nouzového stavu o měsíc. Na konec stavu nouze, který kabinet vyhlásil od 5. října, je navázána platnost některých vládních krizových opatření. O prodloužení musí vláda požádat Sněmovnu.

Podle Prymuly je pravděpodobné, že bude navrženo další zpřísnění nynějších opatření proti koronaviru, pokud by úterní čísla šla nahoru oproti denním přírůstkům nakažených ze čtvrtku a pátku. V pátek přibylo v Česku rekordních víc než 15 tisíc nových případů za den. "Pokud tam bude náznak poklesu, tak to nemusí nastat," řekl ministr o zavedení dalších omezení.

Premiér Andrej Babiš znovu vyzval k dodržování stávajících opatření. "Pokud se nestane zázrak, budeme muset přitvrdit," upozornil. Uvedl také, že stát nestíhá hledat kontakty nakažených koronavirem a ministerstvo zdravotnictví tak bude musel předložit projekt na urychlení trasování i testování. 

Dosavadní opatření, která mají zabránit šíření nákazy a zahlcení zdravotnického systému pacienty s nemocí covid-19, stát postupně zavádí od září. Po posledním zpřísnění je od čtvrtka až na výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb a také omezen pohyb lidí. Domovy mohou opouštět jen při nezbytných cestách do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou, setkávat se mohou maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Odběrové místo u nemocnice v Brně
Česko zaznamenalo nejvyšší víkendový nárůst. Stále přibývá i hospitalizovaných

Zavádění restrikcí dosud provázely rychlé změny a rozporuplné informace. Členové vlády se opakovaně lišili ve vyjádřeních, kdy kabinet platná opatření vyhodnotí, aby rozhodl o případném zpřísnění. Třeba poslední čtvrteční zpřísnění začalo platit jen den poté, co vláda nařídila od středy nosit roušky i venku na území obcí, pokud jsou lidé v menší než dvoumetrové vzdálenosti. O čtvrtečním zpřísnění vláda narychlo rozhodla ve středu, premiér Andrej Babiš (ANO) to zdůvodnil potřebou reagovat na vývoj epidemie.

Výměna ministra 

Podle Prymuly je možné předpokládat, že v Česku je nyní 400 tisíc až půl milionu nakažených koronavirem. Vychází z toho, že testování antigenními testy na Slovensku ukázalo v populaci 3,5 procenta infikovaných. To by v Česku znamenalo 350 tisíc nakažených, podle ministra je ale v Česku nálož nákazy v populaci větší než na Slovensku.

Takhle vypadá restaurace Rio's na Vyšehradě, kde se sešli ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a šéf poslaneckého klubu vládního hnutí Jaroslav Faltýnek.
Noční schůzka na Vyšehradě? Nebyl jsem tam, tvrdí náměstek VZP Šmehlík

Do případného zavádění přísnějších opatření může vstoupit výměna na postu ministra zdravotnictví. Prymula dnes uvedl, že je připraven rezignovat, jakmile bude znám jeho nástupce. K rezignaci ho vyzval premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co deník Blesk zveřejnil fotografie zachycující Prymulu bez roušky, jak vychází z restaurace v době, kdy měly být v rámci opatření proti koronaviru zavřené. Prymula v pátek rezignaci odmítl, Babiš pak navrhl jeho odvolání prezidentu Miloši Zemanovi.