Ve všech oblastech budou od úterý 8. června nově uznávány všechny typy testů, sjednotí se tak pravidla, která byla doposud pro některé typy podniků či provozoven odlišná. Pro návštěvu vnitřních prostor restaurací tak nově nebude nutné potvrzení o negativním testu z laboratoře, ale postačí provedení samotestu tak, jak je tomu v případě restauračních zahrádek.

Veřejných a soukromých akcí se od úterý bude moci zúčastnit více lidí. Těch venkovních až 500 návštěvníků, vnitřních akcí pak 200 návštěvníků. „Jde o taneční zábavy, svatby, poutě a podobně,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Šťourání v nose. Reportáž z testování florbalistů Chodova
V neděli přibylo 90 nakažených. Nejméně od loňského července

Navýší se i kapacita sportovních a kulturních akcí pro sedící diváky, a to až na 50 procent kapacity pro dějiště s kapacitou do dvou tisíc osob a 25 procent kapacity pro místa konání s kapacitou vyšší než 2000 osob. Od 14. června pak bude možné u venkovních akcí k sezení naplnit až 100 procent kapacity, budou také umožněny akce k stání s podmínkou účasti nejvýše jedné osoby na čtyři metry čtvereční.

Kapacita ve výši maximálně 50 procent bude nově platit také pro bazény či wellness centra.

Roušky a testování

Rozvolnění se dotkne také nošení ochrany nosu a úst. Žáci ve třídách nově nebudou muset nosit roušky, stejně tak budou roušky moci odložit také pracovníci, pokud se stýkají pouze se svými spolupracovníky. Změna bude rovněž platit již od úterý 8. června, výjimkou jsou Jihočeský, Liberecký a Zlínský kraj, kde dosud nedošlo ke splnění podmínky incidence nejvýše 25 nových případů covidu.

Venkovní posilovna v Praze na Zbraslavi
Třetina Čechů vnímá po lockdownech zhoršení zdraví, ukázal průzkum

Až doposud byly od nošení roušek osvobozeny malé děti, nově se tato úleva rozšíří na všechny děti, které doposud nezahájily povinnou školní docházku.

Od 1. července skončí povinné testování ve firmách. Nově se zaměstnanci budou muset prokazovat libovolnou formou testu, potvrzením o očkování či osvědčením o proděláné nemoci tak, jako je tomu například při návštěvě restaurace.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek.
Návrat z dovolené s problémy. Kulhánek nechá prověřit přetestování turistů

Lidem ze zemí EU umožní vláda od 21. června cestovat do Česka tak, jako doposud umožňují bilaterální smlouvy s některými zeměmi. Povinností zůstává očkování či negativní test na koronavirus. „Týká se to také Srbska, kde dojde k uvolnění na základě bilaterální dohody,“ doplnil Vojtěch.