Pandemie koronaviru se v loňském roce odrazila na poklesu počtu některých operací až o desítky procent. Například totálních endoprotéz kolene loni Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) evidovala jenom tři čtvrtiny v porovnání s rokem 2019. Totálních endoprotéz kyčle proplatila VZP téměř o pětinu méně, operací apendixu pak ubylo meziročně o sedm procent.

Vliv opatření

To vše i přesto, že na začátku roku 2020 a v letních měsících se lékaři činili seč mohli a počet těchto úkonů v porovnání s předchozím rokem výrazně vzrostl. Na poklesu se tak podepsal především koronavirus a s ním související zahlcení nemocnic.

Antigenní odběrové centrum ve FN Brno v Bohunicích
Jak se vyznat v testech na covid: typy, odběr, co dělat při pozitivním výsledku

Operace - InfografikaOperace - InfografikaZdroj: DeníkNapříklad v listopadu, kdy platila přísná opatření, VZP proplatila pouze 74 hospitalizací kvůli totální endoprotéze kolene. To je pouze necelých devět procent toho, co o rok dříve. Endoprotéz kyčle se pak za ten samý měsíc uskutečnila necelá čtvrtina ve srovnání s listopadem 2019.

Fakt, že hlavním důvodem poklesu je pandemie, potvrzuje například Petr Kučera z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Byť zde zatím disponují pouze daty za první pololetí. „To, že se počet operací z důvodu koronavirové epidemie snížil, je zřejmé,“ říká Kučera. V prvním pololetí loňského roku tak bylo například provedeno meziročně o 15-20 procent méně screeningových vyšetření karcinomu prsu, děložního hrdla a tlustého střeva a konečníku. Dá se očekávat, že letos je vývoj u řady operací podobný.

Strach z nemoci

Na vině byl loni kvůli pozastavení neakutní péče pro velký počet nakažených i strach některých pacientů. Mnozí se odhlašovali z kontrol. Například u gastroenterologů. „Je to do dvaceti procent,“ konstatoval v listopadu první místopředseda České gastroenterologické společnosti Milan Lukáš.