Podle zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 2013, konzumovaly v té době po celém světě hmyz více jak dvě miliardy lidí. Dnes tedy po naší planetě pravděpodobně chodí ještě více hmyzích jedlíků. Nejvíc se jedí cvrčci, kobylky, mouční červi a sarančata. Dohromady je asi 2000 druhů hmyzu, které jsou vhodné ke konzumaci.
Takzvaná entomofágie (využívání hmyzu jako potravy) je běžná v mnoha částech světa, včetně Afriky, Asie, Asutrálie, Nového Zélandu a Jižní Ameriky. A o hmyzu se mluví jako o potravině budoucnosti, která by mohla vyřešit i hladomor. Hmyz je totiž velice bohatý na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, železo a vápník.
Na prvních příčkách v konzumaci hmyzu se drží především asijské státy, kde je ve většině případů konzumován v čerstvé formě jako náhrada našich tradičních zdrojů masa. Na území EU se jí především ve formě mouky. Nejvíce používané jsou tři způsoby zpracování hmyzu.
„Za nejpoužívanější by se dalo označit zpracování na hmyzí moučku či prášek, který je následně možné přimíchat do široké škály potravin, jako jsou například sušenky, chipsy nebo běžné pečivo. Méně využívanými způsoby je pak využití čerstvého či sušeného hmyzu ve fyzické podobě,“ vyjmenovává Adam Dostál ze společnosti Grig, která ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně vyvinula už několik produktů z cvrčků.
Více se dočtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí vašich regionálních Deníků.
Co dalšího se dočtete v magazínu Víkend?
- Dědičný vysoký cholesterol
- Když příroda dělá umění – vaše fotoalbum
- Na co se kouknout v televizi
Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.