"I přes pokles případů je situace složitá a trvá komunitní šíření. Stále platí, že je situace vážná, a to i v nemocnicích," uvedl šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). „Změny v opatřeních neočekáváme. Ještě nějakou dobu bude pátý stupeň platit,“ dodal s tím, že zátěž na nemocnice bude minimálně další dva týdny nadále stoupat. 

Testování pendlerů
Německo přitvrdilo. Test bude vyžadovat ze všech rizikových oblastí, tedy i z ČR

Nejhorší epidemiologická situace je podle Hamáčka v současnosti v Moravskoslezském kraji a na Trutnovsku, které se nachází v Královéhradeckém kraji. 

Ústřední krizový štáb se mimo jiné zabýval stavem zásob zdravotnického materiálu. "V České republice je dostatek materiálu na nejblizší týdny a měsíce," konstatoval Hamáček. Například injekčních stříkaček má Česko dostatek na 65 dní, v únoru má navíc dorazit další zásilka materiálu nezbytného pro očkování. 

Odlišná situace v krajích 

I v tomto případě se však situace napříč jednotlivými kraji různí. "Jsou kraje, které mají materiálu dostatek, jsou kraje, které ne. Pokud kraji hrozí akutní nedostatek materiálu, tak se obrátí na ministerstvo zdravotnictví. Materiál bude možné získat formou zápůjčky ze zásob příslušné fakultní nemocnice" popsal postup Hamáček.

Například Olomoucký kraj má podle Hamáčka v současnosti zásoby injekčních stříkaček jen na šest dní, Moravskoslezský pak na čtyři.

Odběry na koronavirus. Ilustrační snímek
Rizikové skóre je nejnižší od začátku roku. Přibylo přes 10 tisíc nakažených

Podle ministra vnitra je rovněž možné, že letošní sčítání lidu bude odsunuto na jiný termín. "Požádali jsme ministerstvo zdravotnictví, aby dalo stanovisko, jestli má smysl sčítání realizovat. Pokud by hrozilo epidemiologické riziko, muselo by být sčítání přesunuto na jiný termín," upozornil Hamáček. 

Ministr vnitra dodal, že sčítání letos sice počítá s on-line fází, která by měla začít od 27. března a skončit 9. dubna, v dubnu a květnu je ale v plánu sčítání v terénu, kterého se má zúčastnit jedenáct tisíc komisařů.