"Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat. Učinit toto rozhodnutí pro mne bylo v osobní rovině těžké, profesně však bylo nevyhnutelné," napsal Švejdar ve čtvrtek večer na svém účtu na sociální síti Twitter.

Švejdar, který u policie působí více než třicet let, doplnil, že v pondělí 3. ledna 2022 odešle ministru vnitra žádost o propuštění ze služebního poměru, a to k poslednímu březnu. 

Utajená schůzka s Rakušanem

Utajená schůzka policejního prezidenta s nastupujícím ministrem vnitra Vítem Rakušanem údajně proběhla minulé úterý. Jejím tématem měl být podle informací Deníku N právě Švejdarův odchod. Rakušan nechtěl schůzku komentovat.

"S panem ředitelem se sejdu 3. ledna až se po karanténě vrátí do práce a až potom budeme všechny náležitosti řešit. Nebudu komentovat žádné spekulace," sdělil Rakušan v SMS redakci iDnes.cz před vyjádřením Švejdara na twitteru. Ještě na začátku listopadu Rakušan řekl České televizi, že neplánuje žádné razantní personální kroky v řadách policie. Uvedl tehdy, že chce na schůzce se Švejdarem probrat reorganizaci policejních útvarů.

Bývalá šéfka zpravodajství televize Prima Jitka Obzinová (na archivním snímku ze 7. srpna 2014)
Bouře v Českém rozhlasu. Ustupte od jmenování Obzinové, vyzývají zaměstnanci

U policie Švejdar působí už od roku 1987, když začínal na oddělení v Peci pod Sněžkou. V minulosti byl také například šéfem celorepublikové kriminální policie. Před nástupem do funkce policejního prezidenta byl ředitelem pardubické krajské policie.

Švejdar se na podzim vyslovil proti povinnému očkování policistů. "Nejsem si jist, zda si Policie ČR může dovolit ztratit až 10 tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ nechal se slyšet.  Rakušan naopak s povinným očkováním policistů souhlasí.