„Míra nezaměstnanosti je nyní nejvýše od dubna 2017,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Počet lidí bez práce podle něj nyní roste zejména v důsledku koronavirové pandemie. „Zároveň je však patrná také probíhající zimní sezona, která každoročně zapříčiňuje nárůst míry nezaměstnanosti z důvodu omezování pracovních činností v zemědělství, lesnictví, povrchové těžbě či ve stavebnictví,“ vysvětlil.

Pokladní v obchodech hrání před koronavirem plexisklo
Práce ve stavu nouze: Za kasu usedají číšníci, muzikanti i letušky

Bez práce i bez peněz se tak zřejmě za pár dní octnou zaměstnanci více než dvou desítek prodejen módní značky Pietro Filipi. Před lednovým termínem výplaty dostali od vedení dopis s informací, že firma je bez peněz. Zaměstnancům doporučila, aby ukončili pracovní poměr dohodou a požádali o kompenzaci peněz na Úřadě práce.

Nátlak na zaměstnance

Odboráři jsou přesvědčeni, že je takové jednání v rozporu s dobrými mravy. „Jde o bezskrupulózní nátlak na zaměstnance,“ řekl Deníku Pavel Janíčko z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

„V případech, kdy zaměstnavatel nevyplatí mzdu nebo její část do 15 dnů od uplynutí její splatnosti, mohou zaměstnanci použít i okamžité zrušení pracovního poměru. Zároveň mají nárok na náhradu mzdy za výpovědní dobu, tedy většinou za dva měsíce,“ uvedla prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renata Burianová.

Policie a strážníci, Ostrava, rok 2020. Ilustrační foto.
Plat přes 40 tisíc a jistota. O práci u policie je extrémní zájem

Bez práce se v nejbližší době octne také řada pracovníků velkých firem, které oznámily propouštění již dříve. Například OKD brzo opustí přes 2000 lidí, v lednové vlně propouštění jich bude přes sedm stovek. O možnosti propouštění uvažují také v Českých drahách. Jejich dozorčí rada ale na svém čtvrtečním jednání zatím nerozhodla.

Plánované propouštění 1500 lidí v březnu letošního roku již dříve oznámila i Česká pošta. „Je to nepopulární opatření, ale museli jsme ho udělat,“ řekl Deníku generální ředitel České pošty Roman Knap. Důvodem je přesun těžiště činnosti pošty od listovních zásilek k balíkům „Nezbytné období výrazné racionalizace přišlo zrovna v době covidu, ale muselo by nyní přijít tak jako tak,“ prohlásil Knap.

Stávková pohotovost 

S menším příjmem, než by si přáli, se asi budou muset potýkat i zaměstnanci firem, jež propouštění nehlásí. Kupříkladu odboráři v železárnách Ferromet ve Veselí nad Moravou vyhlásili stávkovou pohotovost. Zaměstnavatel jim totiž odmítá navýšit mzdy. Odboráři nevylučují, že nevstoupí do stávky, pokud podnik svůj přístup nezmění.

Kontrola na hraničním přechodu při vjezdu do Rakouska u Mikulova.
Situace českých pendlerů se zhoršuje. Dostávají výpovědi, dluží jim peníze

Odbory se obávají, že obdobné nebezpečí hrozí i dalším pracovníkům. „Samozřejmě pokud by ekonomická omezení související s koronavirovou krizí dále pokračovala, dá se předpokládat, že podobných případů bude přibývat,“ konstatoval Janíčko.

Podobný názor zastávají i zástupci zaměstnavatelů. „V letošním roce očekáváme zvýšení počtu insolvencí, takže k podobným situacím může docházet,“ řekla Deníku hlavní analytička Hospodářské komory Karina Kubelková. „Firmám doporučujeme především postupovat v souladu se zákonem,“ prohlásila.

Podle mluvčí Úřadu práce Kateřiny Beránkové se zatím případy, kdy zaměstnavatel dá od propouštěných lidí ruce pryč, stávají jen velmi výjimečně. „Platí, že Úřad práce je připraven podat pomocnou ruku jak zaměstnavatelům, tak zaměstnancům, kterých by se propouštění mohlo dotknout,“ řekla Deníku Beránková.

Podmoklany škrtají v rozpočtu a bojí se o dotace.
Koronavirus dopadá na rozpočty obcí: škrtají opravy cest i údržbu budov

Uvedla, že lidem ohroženým ztrátou práce se úředníci snaží pomoci najít nové zaměstnání, kde by mohli využít svou kvalifikaci i pracovní zkušenosti. Úředníci přitom spolupracují se zaměstnavateli, kraji i obcemi. „Jde o nastavený postup, který se realizuje standardně v celé republice,“ tvrdí Beránková.