Jak hodlá vláda nově pomoci firmám?
Vláda schválila další úlevu pro firmy a podniky. Nově si budou moci až do 20. října odložit platby sociálního pojištění za květen, červen a červenec. Odvádět by tak měly pouze pojistné placené za zaměstnance. Budou ovšem muset zaplatit nízkou přirážku, nebudou však označeny za dlužníky. To je pro důležité, pokud budou žádat o dotace nebo jiné formy podpory. Návrh zákona ještě musí projednat Parlament.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Více pravomocí pro Vojtěcha či odměny záchranářům. Vláda přijala další opatření

Jak vláda odmění záchranáře za boj s koronavirem?
Ministři schválili odměny pro záchranáře, kteří se starali o lidi nakažené koronavirem, a sami se tak vystavovali riziku nákazy. Za březen, duben a květen tak sedm tisíc lékařů i dalších pracovníků zdravotnické záchranné služby dostane odměnu ve výši 40 tisíc korun za každý měsíc. Prostředky ve výši 1,15 miliardy korun budou uvolněny z rozpočtu ministerstva zdravotnictví.

Proč si záchranáři podle vlády mimořádnou odměnu zaslouží?
Po dobu epidemie COVID – 19 včetně období nouzového stavu zajišťovali poskytování neodkladné péče pacientům s akutními obtížemi a plnili další úkoly složky integrovaného záchranného systému. Byli přitom vystaveni zvýšenému infekčnímu riziku, a jejich práce byla psychicky i fyzicky velmi náročná.

Dostanou mimořádnou odměnu ještě další pracovníci?
Mimořádné odměny vláda přiznala také zaměstnancům v sociálních službách. Ti, kteří se v době krize starali o seniory a zdravotně postižené nakažené koronavirem, mohou dostat odměny až 40 tisíc korun za měsíc. Na desetitisícové odměny ale dosáhnou i zaměstnanci zařízení, do nichž infekce nepronikla. Odměny dostane až 144 tisíc zaměstnanců v sociálních službách, tedy i kuchaři, uklízečky nebo údržbáři.

Jak rychle se budou otvírat veřejnosti nízkoprahová zařízení pro děti a mládež a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi?
Protože podle epidemiologů některé sociální služby již neohrozí zdraví pracovníků ani klientů, bude tato zařízení možné otevřít ambulantně již od 11. května. Klienti pobytových služeb kromě seniorů budou mít od stejného dne možnost vycházet mimo areál. Dříve budou také uvolněny některé služby pro seniory, například návštěvy v pobytových službách budou povoleny od 25. května.

Jak dlouho se ještě budou muset na veřejnosti povinně nosit roušky?
Pokud se koronavirus nebude šířit rychleji než dosud, roušky by nemusely být venku povinné zhruba od poloviny června. V městské hromadné dopravě a dalších uzavřených prostorech by je lidé ovšem museli nosit i nadále. Ministerstvo zdravotnictví o dalším postupu rozhodne, až vyhodnotí květnová data o důsledcích poslední vlny uvolnění dosavadních opatření.

Jak se dále rozvíjí "chytrá" karanténa?
Projekt vstupuje do druhé fáze, což umožní další rozvolňování dosavadních opatření. Zároveň budou odborníci schopni rychleji zasáhnout, pokud se objeví nové ohnisko nákazy. Vše se řídí na základě analytických dat, jejich sběru a vyhodnocování. Hlavní roli v projektu hrají hygienici a armáda.

Co konkrétně bude nová verze chytré karantény zahrnovat?
Půjde kromě využití aplikace eRouška, sdílení polohy přes Mapy.cz například o nové velké call-centrum. Pacient s koronavirem bude rychle vyšetřen, vzorky odeslány do laboratoře a výsledky zjištěny v řádu hodin. Tvůrci systému se nyní chtějí soustředit zejména na velká města.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
Sociální služby se otevřou rychleji: senioři se dočkají návštěv i procházek

Kdo nyní chytrou karanténu využívá?
Systém je plně funkční od začátku května, využívá ho všech 14 krajských hygienických stanic. S kontaktováním nakažených lidí hygienikům pomáhají studenti vojenské medicíny i specialisté na informační technologie.

Kolik lidí se již do chytré karantény zapojilo?
Od konce března odběrové týmy provedly 10 394 odběrů. Polohu přes Mapy.cz sdílí 1,2 milionu lidí, aplikaci eRouška používá přes 180 tisíc lidí.