Ve Středočeském kraji se zhoršila voda v Orlické přehradě. Na pětibodové škále je hodnocena trojkou, má vyšší obsah sinic. Stejným stupněm hodnotí hygienici už několik týdnů koupaliště Hradištko I na Kolínsku, řekl dnes ČTK vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram Luboš Mandík. Voda na Orlíku je podle něj výrazně horší než před dvěma týdny.

"Nicméně žádné nemoci z koupání nehrozí," dodal. Voda nevhodná ke koupání je už delší dobu v Novém rybníku v Příbrami, u několika plavců se vyskytla svědivá vyrážka, která ukazovala na výskyt cerkarií. Hygienici koupání v Novém rybníku nezakázali, ale měl by tam zůstat čtvrtý stupeň. Voda v rybníku je z hlediska ostatních ukazatelů v pořádku a neobsahuje sinice. Lidé se však mohou koupat jen na vlastní riziko.

Většina koupališť v Plzeňském kraji má stále vodu vhodnou ke koupání, zhoršenou jakost má letos už několik týdnů Košutecké jezírko v Plzni. Horší voda je podle posledních dostupných měření hygieniků také na koupališti v Anníně na Klatovsku. Po deštích se v některých rybnících snížila průhlednost vody. Největší vodní plocha kraje, přehrada Hracholusky, má vodu vhodnou ke koupání zejména u hráze, na opačném konci na Butově už kvůli vodnímu květu sinic nelze koupání doporučit, řekl ČTK hydrobiolog Jindřich Duras. Bolevecký rybník trpí nedostatkem vody, chybí jí víc než metr. Pro koupání jsou ale podmínky velmi dobré.

V pátek se poprvé otevřelo Tyršovo koupaliště ve Dvoře Králové nad Labem.
Návod, jak jít na koupaliště: bez testu hrozí pokuta až deset tisíc

V Jihočeském kraji se u tábořiště Podolsko na Orlíku proti minulému týdnu zlepšila kvalita vody ke koupání, má jen mírně zhoršené vlastnosti. Lepší voda je i v rybníce Hejtman na Jindřichohradecku. Nevhodná ke koupání je stále voda na Radavě u orlické nádrže. V pondělí 19. července odeberou hygienici vzorky na třech místech lipenského jezera. Při poslední kontrole tam byly poměrně příznivé hodnoty.

Přírodní koupaliště na Vysočině mají většinou vodu nezávadnou a vhodnou ke koupání, přesto se někde kvalita vody od začátku července zhoršila. Kvůli zakalení způsobené dešti to platí hlavně pro vodní plochy na Havlíčkobrodsku. Sinice a vyšší množství chlorofylu zůstává v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku. Po koupání v této přehradě by se lidé měli raději osprchovat.

V Královéhradeckém kraji je voda ke koupání vhodná s výjimkou Stříbrného rybníku v Hradci Králové a Oborského rybníku v Jinolicích na Jičínsku. Po koupání ve Stříbrném rybníku by se lidé měli osprchovat čistou vodou. V Oborském rybníku musejí plavci počítat s horší průhledností vody. V Pardubickém kraji hygienici zjistili mírné znečištění jen v rybníku Rosnička na Svitavsku a rybníku Dlouhý na Orlickoústecku. Riziko pro koupající však nepředstavují, po koupání je vhodné se osprchovat. Mimo provoz je po záplavách Tyršova plovárna ve Vysokém Mýtě.

Kalná voda neznamená zhoršenou kvalitu

Ve většině přírodních koupališť v Ústeckém kraji je kvalita vody stále dobrá. Zvýšený výskyt sinic a řas zaznamenali hygienici v jezeře Chmelař na Litoměřicku, v zatopených lomech Varvažov a Chlumec na Ústecku. Na koupališti v Chabařovicích nedaleko Ústí nad Labem je snížená průhlednost vody.

Ve Zlínském kraji se zhoršila kvalita vody na Pahrbku, slepém rameni řeky Moravy u Napajedel na Zlínsku. Při koupání to mírně zvyšuje pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů, především u vnímavějších jedinců, řekla ČTK Eva Javoříková z krajské hygienické stanice. V ostatních sledovaných přírodních koupalištích v regionu je voda v pořádku, potíže s její kvalitou však přetrvávají v biotopu v Prostřední Bečvě na Vsetínsku. V Jihomoravském kraji má kalnou vodu vodní nádrž Výrovice na Znojemsku, ke koupání ale voda vhodná je. Ostatní koupaliště v kraji mají vodu kvalitní.

Kempy ve Zlínském kraji se v roce 2021 těší oblibě turistů. Na snímku Eurocamping Bojkovice.
Některé kempy hlásí téměř plný stav. Čekají nápory turistů

V Olomouckém kraji zůstává kvalita vody v Plumlovské přehradě na stejné úrovni jako při posledních odběrech před dvěma týdny, hygienici ji hodnotí stupněm dva z pětibodové škály. Voda je podle hygieniků nezávadná, vhodné by ale bylo se po koupání osprchovat. Naopak na štěrkopískových jezerech Poděbrady, které jsou druhou sledovanou lokalitou hygieniků, se mohou lidé koupat zcela bez obav.

Kvalita vody v přírodních koupalištích na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku, kde hygienici v tomto týdnu dělali kontrolní odběry, je dobrá. Výjimkou je pouze nádrž Brušperk na Frýdecko-Místecku. Důvodem je riziko nákazy cerkáriovou dermatitidou, kterou způsobují larvy motolic a projevuje se svědivou vyrážkou, ale i kašlem a bolestmi břicha.