„Po týdenní aktualizaci semaforu je ČR převážně bílá. Praha a Frýdek-Místek zůstávají zelené, bez rizika komunitního přenosu, ale s výskytem lokálních ohnisek. Situaci v ohniscích řešíme. Epidemiologové v čele s hlavní hygieničkou vyhodnocují průběžně míru rizika nákazy COVID-19," napsal na svém twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ministerstvo zhodnotilo epidemickou situaci v zemi na základě vývoje od 31. července do 6. srpna. Za posledních sedm dní bylo v celém Česku pozitivně testováno asi 13 lidí na 100 tisíc obyvatel. Na Frýdecko-Místecku je to přibližně 83 a v Praze 25 lidí.

"Jediným okresem, u kterého se situace nevyvíjí pozitivně, je Frýdek-Místek. Aktuálně pozorujeme významné nárůsty počtu nově diagnostikovaných a výskyt významných clusterů ohrožujících i zranitelné skupiny obyvatel," uvedlo ministerstvo. V Jablunkově se koronavirus dostal do kláštera, jehož součástí je domov pro seniory. Nakažených jsou desítky, za neděli přibylo 19 pozitivně testovaných.

Žena s rouškou v liberecké nemocnici
ON-LINE: V neděli přibylo 122 případů. Podíl nově nakažených výrazně narostl

Reprodukční číslo, tedy počet dalších případů nakažených od jednoho nemocného, v Moravskoslezském kraji roste. Podle dnešního vyjádření hejtmana Ivo Vondráka (ANO) je ale situace v ostatních okresech včetně Karviné klidná. Společnost OKD, jejíž doly byly v kraji velkým ohniskem nákazy, tento týden postupně obnovuje těžbu. Zaměstnance bude pravidelně testovat.

Praha podle hygieniků dlouhodobě kolísá na hranici komunitního šíření, situace se ale mírně zlepšuje. Určit jasně původ nákazy z konkrétního ohniska se nedaří zhruba u 17 procent nakažených. "Jelikož trendy neeskalují a není patrný nárůst rizika pro zranitelné skupiny obyvatel, byl pro Prahu vydán stupeň pohotovosti 1," napsalo ministerstvo. První stupeň je na mapě označený zelenou barvou.

V Praze přibývají případy

V hlavním městě začalo výrazně přibývat prokázaných případů covidu-19 po 21. červenci, kdy hygienici evidovali po párty v nočním klubu v Praze z poloviny července 65 nakažených. V následujících dvou dnech se počet případů držel kolem 55, 24. července ale stoupl na 88. Poté potvrzených případů ubylo, nejníže na 26 se dostaly 2. srpna. Minulé úterý testy ale opět prokázaly 79 případů nákazy v metropoli.

Před týdnem bylo prvním, zeleným stupněm označeno devět okresů. Vedle Prahy a Frýdecko-Místecka také Praha-východ, Praha-západ, Brno-město, Ostrava-město, Karviná, Jihlavsko a Prachaticko.

Ministryně financí Alena Schillerová
Kompenzace. Ministerstvo pošle obcím 13,4 miliard za výpadek daňových příjmů

Mapa vzniká posouzením epidemické situace za posledních sedm dní, hodnotí se 25 parametrů. Více než absolutní počty nakažených odborníci posuzují trendy. Dopoledne se barvu označení dozvědí zástupci krajů a samospráv, pak je mapa představena veřejnosti. Každý stupeň má také doporučená opatření, jejich případné vydání je ale na krajských hygienických stanicích.

Čtyři stupně nákazy

Semafor určující míru rizika bude ministerstvo aktualizovat v týdenních intervalech. Riziko nákazy je rozlišeno do čtyř barevných stupňů - bílého, zeleného, žlutého a červeného. Na jejich základě se budou přijímat příslušná opatření proti šíření koronaviru. U zeleného stupně se vyskytují lokální ohniska nákazy, volně v komunitě se nešíří.

V neděli přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 v minulém týdnu, testy jich potvrdily 122. O víkendech se ale méně testuje, je tedy i méně potvrzených nákaz. S onemocněním se nyní potýká 5180 pacientů, což je nejvíc od začátku epidemie. Podle epidemiologů ale není situace alarmující, protože většina lidí má velmi mírný průběh a nemusí být hospitalizováni. Od začátku epidemie zaznamenaly laboratoře celkem 18 355 pozitivních testů, 70 procent nakažených se z nemoci už vyléčilo a 390 zemřelo.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Máme opět nosit roušky?

I přes vysoké počty nakažených v posledních dnech je podle hygieniků situace pod kontrolou. Již v sobotu uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová, že situace není alarmující. Další plošná opatření se podle Rážové nyní nezvažují. Od podzimu jsou podle ní však pravděpodobné roušky v městské hromadné dopravě v celé zemi.

"Jakmile nastane velký pohyb obyvatel zejména v souvislosti se začátkem školního roku, je možné, že bude opatření přijaté v celém ČR v MHD," řekla Rážová.

Podle hlavního zmocněnce pro vědu a výzkum Romana Prymuly se musí povinnost nosit roušky odvíjet od situace v konkrétních regionech, zejména zpočátku. "I chřipková epidemie se šíří regionálně," uvedl. Záležet bude hlavně na výskytu jiných akutních onemocnění dýchacích cest.

Nové případy v Česku podle Rážové souvisí s lokálními ohnisky. Zásadní podle ní i Prymuly je to, že nerostou počty hospitalizovaných a lidí ve vážném stavu. "Intenzivní péči aktuálně potřebuje v nemocnicích 18 pacientů. To opravdu výrazně nezasahuje kapacity zdravotního systému," dodala.