„Čeká mě operační zákrok, jehož léčení potrvá čtyři až šest měsíců. Velmi pečlivě jsem situaci zvažovala a snažila se některé věci ustát a zvládnout, ale není to jednoduché, člověka to omezuje v rozhodování a aktivitě. Proto jsem ráda, že předsednictvo přijalo mé rozhodnutí,“ zdůvodnila Anna Hubáčková svůj konec ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost (VZOB) Pavel Fischer (na snímku z 17. prosince 2019)
Pavel Fischer oznámil kandidaturu na prezidenta. Shání podpisy senátorů

Rezignace Hubáčkové byla jedním z témat, která v pondělí projednával celostátní výbor KDU-ČSL.  „Tuto informaci jsme vzali na vědomí. Musím paní ministryni poděkovat za vše, prošla si řadou těžkých momentů,“ prohlásil posléze předseda lidovců Marian Jurečka.

Celostátní výbor KDU-ČSL rozhodl, že nominantem na ministra životního prostředí se stane místopředseda strany Petr Hladík. Toho o vedení resortu požádal nejen Jurečka, ale i sama Hubáčková. 

„Uvědomuji si naléhavost celé situace. Teď, když celá Evropa prochází transformací energetiky a navíc když Česká republika předsedá Radě Evropské unie, je důležité, aby odchod paní ministryně neohrozil fungování ministerstva. S velkou pokorou a respektem proto tuto žádost přijímám,“ uvedl Hladík. 

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš
Bartoš ustoupil tlaku starostů. Žádosti o dotace na opravu škol prodlouží

Hladík měl možnost stát se ministrem životního prostředí již před rokem při sestavování kabinetu po sněmovních volbách. Rozhodl se však zůstat v Brně, kde zastával post primátorčina náměstka.

Fiala: Nominaci Hladíka respektuji

Prezidenta Miloše Zemana hodlá Jurečka o změnách na ministerstvu telefonicky informovat v úterý, s premiérem již situaci řešil. Právě Hubáčková přitom byla jedním z šesti ministrů, o nichž Zeman nedávno pronesl, že by je na místě Fialy nahradil. K výměně ministrů by podle Jurečky mohlo dojít v příštím týdnu. 

„Je mi velice líto, že paní ministryně Hubáčková musí ze zdravotních důvodů ukončit své působení ve vládě na resortu životního prostředí. Její rozhodnutí ale plně chápu a přeji jí brzké uzdravení,“ napsal Fiala na twitteru s tím, že Hladíkovu nominaci respektuje.