Česko podle tohoto srovnání dokonce zaostává za Slováky a Poláky, nad kterými ještě předloni sice mírně, ale přesto vedlo. U našich východních sousedů totiž dosahuje minimální mzda po přepočtu 14 737 korun měsíčně, u těch severních se v lednu vyšplhala dokonce na 15 519 korun měsíčně.

Ilustrační foto
Nelegální práce. Stát přitvrdí proti agenturám

Podle ekonomického analytika ČSOB Petra Dufka je pro to v podstatě jediný důvod. „Minimální mzda je výsledek politického rozhodnutí, ničeho jiného,“ míní. „U nás se sice mluví o tom, že v posledních letech výrazně vzrostla. Ale předtím dlouhou dobu víceméně stagnovala, takže jenom doháníme trend, který je v okolních zemích,“ dodal.

Výše minimální mzdy ve světě (v Kč)
Lucembursko – 54 424
Irsko – 42 076
Nizozemsko – 41 568
Velká Británie – 40 620
Belgie – 40 501
Německo – 40 246
Francie – 39 103
USA – 28 432
Španělsko – 26 679
Řecko – 19 259
Polsko – 15 519
Slovensko – 14 737
Česko – 14 600
Chorvatsko – 13 873
Maďarsko – 12 148
Rumunsko – 11 840
Bulharsko – 7925
Zdroj: Eurostat, výběr zemí, přepočet na 25,408 EUR/Kč

Nepomáhá podle něj ani odvolání na vývoj ekonomiky, protože ta slovenská pořád vykazuje horší výsledky než česká. „Samozřejmě u toho Slovenska jsou rozdíly minimální, tak tam při porovnávání hraje roli i to, jaký je zrovna přepočet eura na koruny,“ zakončil.

Politické rozhodnutí v růstu minimální mzdy vidí i šéf českých odborů Josef Středula. „Vlády Polska a Slovenska se rozhodly, že nebudou patřit na chvost EU. Slovenská vláda šla ještě dál a podíl minimální mzdy k průměrné tam má být příští rok ve výši šedesáti procent,“ dodal.

EET. Ilustrační foto.
EET vstoupí do další fáze. Ministryně: Řemeslníky čeká kontrola při „odchylkách“

Nejnižší nominální mzdu z evropské sedmadvacítky mají Bulhaři, po přepočtu 7925 korun měsíčně. Naopak nejvyšší je v Lucembursku, neuvěřitelných 54 424 korun. To je ovšem dáno několika faktory, hlavně složením podniků v této malé zemi, ale i velkými životními náklady.

Nízké nákupy

Právě ty při porovnání mezd hrají důležitou roli, protože se mohou mezi jednotlivými zeměmi výrazně lišit. Ovšem ani při porovnání kupní síly na tom nejsou podle Eurostatu příjemci minimální mzdy z České republiky nejlépe. Z hlediska standardu kupní síly se Česko nachází na pátém nejhorším místě. „Tabulka nezahrnuje Dánsko, Itálii, Kypr, Rakousko, Finsko a Švédsko, kde minimální mzdu nemají,“ konstatují statistici z Eurostatu.

Ilustrační snímek
Rozvody i kvůli penězům. Téměř půlka lidí tají před partnery své finance

Při porovnání s členskými zeměmi EU na Západě ale při převodu na paritu kupní síly aspoň nevypadá postavení bývalých postkomunistických států, a tedy i Česka, tak negativně. „Mají tendenci mít nižší cenové hladiny, a tedy relativně vyšší minimální mzdy vyjádřené v kupní síle,“ uvádí Eurostat.

Stále však je na tom nejlépe Lucembursko, kde si nejhůře vydělávající mohou koupit 2,5krát více než v Česku. Nejhůře jsou na tom Lotyši, kde je tento ukazatel asi o čtvrtinu nižší než v Česku.