Debata o prodloužení nouzového stavu trvala zhruba 8,5 hodiny. Piráti chtěli nouzový stav do 24. listopadu, ODS do 27. listopadu a lidovci a TOP 09 do 4. prosince. Návrh komunistů však získal nejvíce hlasů v orientačním hlasování, a byl první na řadě. 

V ostrém hlasování zvedlo pro prodloužení nouzového stavu ruku 54 ze 103 přítomných poslanců. 

Ilustrační foto.
PŘEHLEDNĚ: Jak se budou děti postupně vracet do škol. Co je potřeba dodržet

Podle premiéra Andreje Babiše má prodloužení nouzového stavu vést k "rozhodujícímu obratu v boji s koronavirovou epidemií". Klesající denní počty nakažených si totiž Babiš vysvětluje právě efektem přijatých opatření. "Určitého úspěchu již jsme dosáhli," nechal se slyšet předseda české vlády. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) opakovaně uváděl, že pro všech pět stupňů rizika podle nového systému PES je nezbytné trvání nouzového stavu. "Bez existence nouzového stavu vlastně se tato tabulka stává relativně bezcennou a všechna opatření se dostávají pouze do roviny doporučení," zdůraznil Blatný minulý týden, když systém představoval. 

Blatný: Musíme udržet sníženou mobilitu lidí 

V Poslanecké sněmovně pak za hlavní důvod pro další prodloužení nouzového stavu o třicet dní označil snahu udržet sníženou mobilitu lidí a tím i možnost sociálních kontaktů. Pokud se Česko ocitne bez nouzového stavu několik týdnů před Vánoci, může podle něj nastat neřízené promořování populace. 

"Všichni si budeme chtít koupit dárky. Kromě dárků si koupíme i nemoc a přeneseme ji do rodin," popsal Blatný s tím, že v takovém případě by v lednu hrozila další vlna epidemie a s tím související nutné opětovné zpřísnění opatření. 

Ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný
Blatný navrhne snížení na čtvrtý stupeň rizika. Některé ročníky se vrátí do škol

Kvůli epidemii koronaviru platil nouzový stav v Česku i na jaře, a to od 12. března do 17. května, tedy celkem 66 dnů. Kvůli epidemiologické situaci byl znovu vyhlášen 5. října, přičemž vláda už o jeho prodloužení jednou žádala. Ani na konci října ale neprošel vládní návrh na prodloužení o třicet dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se sedmnácti dny. 

Bez nynějšího souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil v pátek 20. listopadu. 

Poděkování lidem v první linii

V přijatých doprovodných usneseních Sněmovna  mimo jiné na návrh Pirátů pověřila vládu, aby do 23. listopadu zajistila ukončení diskriminace českých obchodníků proti velkým nadnárodním řetězcům. Vláda by měla nastavit provoz maloobchodních prodejen za stejných hygienických opatření, aby se v nich nekoncentrovali lidé.

Nouzový stav je prodloužen. Proč? Jsme v nouzi

Sněmovna požádala vládu i o to, aby revidovala protiepidemický systém PES tak, aby první stupeň nevyžadoval nouzový stav a definovala stav nula, kdy PES nebude vyžadován vůbec. Poslanci také chtějí, aby jim kabinet předložil nejméně den před koncem stavu nouze zprávu o dalším navrhovaném postupu a vyhodnocení dosavadních opatření.

Kromě toho Sněmovna vyslovila poděkování všem zdravotníkům, pracovníkům v sociálních službách, vojákům, hasičům nebo hygienikům i dalším profesím, které se starají o pacienty s covidem-19.

Vláda smí nouzový stav vyhlásit jen s uvedením důvodů na určitou dobu a pro určité území, současně také musí vymezit, jaká práva a jakém rozsahu se omezují. Vyhlášení nouzového stavu je možné nejdéle na třicet dní, s jeho prodloužením pak musí předem souhlasit Sněmovna.