Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno 51.637 případů onemocnění, zhruba polovina lidí se už vyléčila. Zemřelých je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 530.

Premiér Andrej Babiš
Epidemie je zpět. Považovat v létě boj za vyhraný byla chyba, přiznal Babiš

Aktuálně nakažených je přes 25 tisíc lidí, většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizováno je ale rekordních 581 pacientů, z toho 115 ve vážném stavu, což je rovněž nejvíc od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V pondělí zemřelo podle statistiky 14 lidí s covidem. Je to druhý nejvyšší počet úmrtí za jediný den od 8. dubna, kdy zemřelo 15 lidí.

Velký objem testů

Počty nakažených i hospitalizovaných se v zemi výrazněji zvyšují v posledních dvou týdnech. V úterý 8. září denní nárůsty potvrzených případů koronaviru poprvé překonaly tisícovku, minulou středu dva tisíce a ve čtvrtek tři tisíce. Tehdy laboratoře zaznamenaly 3128 pozitivních testů, dosud nejvíce za jeden den. Jen od začátku září přibylo v Česku přes 26 tisíc potvrzených případů onemocnění covid-19.

Nárůst počtu nových případů podle ministerstva souvisí s velkým objemem testů, kterých laboratoře v pondělí provedly 18145. Týká se už ale většiny okresů, nejde o omezený počet jasně popsaných ohnisek nákazy, uvedl úřad. Nejvýrazněji se nákaza šíří v Praze. V hlavním městě hygienici za posledních sedm dní potvrdili přes 225 případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel, následuje Praha-východ se zhruba 209 případy a Uherskohradišťsko s přibližně 198 případy. Na okres Praha-západ připadá 188 případů, na Kroměřížsku a v okrese Ústí nad Labem přes 174.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 21. září 2020 na zámku v Lánech Romana Prymulu
Věřím, že ve složité situaci obstojí, řekl Zeman o Prymulovi

Na aktualizované mapě regionů v Česku podle rizika nákazy koronavirem je v oranžovém stupni pohotovosti 28 okresů. Praha zůstala ve třetím červeném stupni, který značí narůstající či přetrvávající komunitní přenos. Zbylé okresy jsou zelené. Žádný okres v Česku tak už nemá bílou barvu, která znamená nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy.