Například návštěvníci právě končícího festivalu Colours of Ostrava platili za půllitr ležáku 52 korun, kdo se spokojil s výčepní „desítkou“, měl útratu o sedm korun nižší. V letošní festivalové nabídce jde o jakýsi zlatý střed – cena za půllitr dvanáctky se nejčastěji prodává za 50 až 55 korun. Proti poslednímu předpandemickému roku 2019 se  cena za půllitr piva na festivalech zvýšila v průměru o pět až deset korun. 

Colours of Ostrava, Dolní Vítkovice, Ostrava, 13. července 2022, stánky.
Jídlo a pití na Colours of Ostrava: bez vratných kelímků, ale s obřími langoši

Existují však i výraznější odchylky: třeba na vizovickém festivalu Masters of Rock byla letos dvanáctka už za 65 korun, za stejnou cenu pili i návštěvníci plzeňského Metalfestu a obecně nejdražší bývají koncerty světových hvězd. Na červnovém vystoupení kapely Imagine Dragons v Praze – Letňanech stálo točené pivo 80 korun.

Přestože titulárními partnery festivalů většinou bývají větší pivovary, zvyšování cen se nevyhnou ani ti menší. Například na festivalu hudby a malých pivovarů Vesuf u rybníka mezi obcemi Suchý a Velenov na Blanensku se loni představila dvacítka pivovarů. Mezi nimi i létající Boskovický pivovar. Před rokem návštěvníky osvěžil jeho dvanáctistupňový ležák za čtyřicet korun.

Návštěvníků znatelně ubylo 

Letos bude stát půllitr už padesátikorunu. „Bohužel jsme museli zdražit. Vše šlo nahoru. Ceny energií, suroviny i práce,“ řekl jednatel a vrchní sládek Boskovického pivovaru Jiří Čejka. „Několik festivalů už máme letos za sebou. Úbytek návštěvníků je z mého pohledu znatelný. Lidé mají asi hlouběji do kapsy a nechce se jim platit vstupné. Ale ti, co dorazí, tak se naopak neomezují a dopřejí si,“ popsal Čejka.

Restaurace se chystají zdražovat pivo. Ilustrační foto.
Sedmdesát korun za půllitr? Ceny piva míří kvůli zdražování plynu vzhůru

Zdroj: DeníkPořadatelé menších a městských akcí se ale stále snaží držet ceny co nejníže. „Při červencovém festivalu Teplice Free Live byl v naší režii Gambrinus Excelent za 40 korun a Plzeň za 50 korun. Cena byla obdobná jako loni,“ uvedl ředitel Domu kultury Teplice Přemysl Šoba.

Ceny piva na festivalech v zásadě kopírují vývoj v restauracích. I tam podle posledního jarního pivního indexu sestavovaného Deníkem stál půllitr Plzně (ve značkových pivnicích) nejčastěji mezi 54 až 57 korunami. Stále přitom platí, že se tuzemské pivovary snaží vzpamatovat z pandemie a čelí růstu vstupních nákladů. Loni se roční spotřeba piva propadla na historicky pátou nejnižší úroveň od roku 1950. Na osobu se u nás vypilo jen 129 litrů piva. Do budoucna tak chtějí pivovary s hospodskými o zákazníky bojovat zlepšením servisu a nabídky v hospodách.

Za kolik se letos pilo (pije) na vybraných festivalech   

Festival

Dvanáctka

Desítka

Colours of Ostrava

52 Kč

45 Kč

Rock for People

60 Kč

50 Kč

Vysočina Fest

65 Kč

55 Kč

Masters of Rock Vizovice

65 Kč

55 Kč

Hrady CZ

69 Kč

49 Kč

Brutal Assault

70 Kč

60 Kč