Při srovnání cen v březnu ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zlevnila zejména zelenina, některé druhy ovoce a také výrobky z vepřového masa.

Například u zeleniny nejde o nic neobvyklého, podléhá totiž častým sezonním výkyvům. „Když to budete srovnávat za měsíc, tak to třeba dopadne úplně jinak,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Slevy v obchodech, ilustrační foto
Zbraň proti drahotě. Slevové akce lidem zlevňují nákupy až o třetinu

Vysvětlení, proč byla loni mrkev a paprika podobně jako květák dražší než dnes, spatřuje v tehdejší nepříznivé sezoně. Zejména ve Španělsku, odkud se k nám zelenina často dováží, bylo velké sucho, navíc tam kvůli koronavirovým restrikcím neměli dostatek pracovníků na sklízení úrody. „Letos je sezona lepší, ani není problém s pracovní silou,“ konstatoval Prouza.

Jenom dočasné může být i zmíněné zlevnění vepřového masa a produktů z něj, tvrdí agrární analytik Petr Havel. Jeho cena šla loni dolů zejména kvůli africkému moru prasat, jenž se rozšířil po Evropě. Vepřové z Evropy proto nechtěla dovážet Čína, a na evropském trhu jej byl přebytek, což stlačilo dolů jeho cenu.

Prodejna Lidl, 1. února 2022 v polském Těšíně.
Výhodné nákupy. Čechům se vyplatí zajet do Polska, ušetří i čtvrtinu

Nyní se ale karta začíná obracet, v minulých dnech proto podle Havla cena vepřového masa na komoditních burzách vzrostla o 40 až 60 procent. „Vepřové tedy možná v téhle chvíli ještě statisticky nepodražilo, ale reálně už ano,“ prohlásil Havel. Očekává proto, že jeho cena nadále poroste, ostatně stejně jako tomu bude u ostatních potravin.

Důvodů velkého zdražování je podle Havla celá řada: dražší energie, pohonné hmoty, průmyslová hnojiva, osivo, obalové materiály i rostoucí cena pracovní síly. „Takže jestli statisticky u některých položek vychází, že ještě moc nepodražily, tak je to jenom dočasný stav, protože ve finále podraží všechno,“ dodal Havel.

Které potraviny letos zlevnily
(v březnu 2022 oproti březnu 2021)

Druh potraviny Meziroční změna ceny
mrkev -21 %
květák -13,9 %
vepřová plec -12,5 %
vepřová pečeně -9,6 %
paprika -7,7 %
vepřová krkovice -7,6 %
věpřová kýta -6,3 %
pomeranče -6,0 %
vepřové maso -5,3 %
citróny -5,1 %

Zdroj: ČSÚ