Od 1. března, kde se v Česku objevily první případy covidu-19, se novým typem koronaviru v Česku infikovalo více než 139 tisíc lidí, z toho 68.531 od začátku října. Necelá polovina ze všech nemocných už se uzdravila.

S prokázaným koronavirem dosud zemřelo 1172 lidí. Ve středu jich umřelo 35, v úterý o deset více a v pondělí 58, dosud nejvíc za jeden den. Od začátku měsíce stoupl počet úmrtí lidí o 501 případů, což je víc než dvojnásobný počet než za celé září.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.
Prymula: Fakultní nemocnice omezí plánovanou péči. Připraví se na covid pacienty

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh, případně jsou úplně bez příznaků. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 2678 pacientů s koronavirem. Stav 518 z nich je těžký.

Počty hospitalizovaných v posledních týdnech výrazně vzrostly. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se proto dohodl s řediteli fakultních nemocnic na omezení plánovaných operací a péče.

Kapacity pro pacienty s covidem

Kapacitu a lůžka, která se tak uvolní, mají zdravotnická zařízení připravit pro pacienty s covidem. Podle Prymuly se bude muset původně plánovaný počet míst pro nemocné s koronavirem zdvojnásobit, lůžka mohou být i na stadionech nebo v halách. Jaký by měl jejich počet být, ministr ve středu neupřesnil.

Nejrychleji se nyní nemoc i nadále šíří na Uherskohradišťsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přibližně 616 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Druhým nejpostiženějším okresem je Plzeň-sever s 539 případy. Třetím je okres Žďár nad Sázavou s 537 případy na 100 tisíc obyvatel za týden.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Situace je vážná. Prezident České lékařské komory povolává lékaře ze zahraničí

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.

Lidé by měli podle hygieniků dodržovat základní hygienická pravidla pod zkratkou 3R - kromě nošení roušek je to pravidelné mytí rukou a dodržování dvoumetrových rozestupů.