"Abychom v případě potřeby mohli rychle realizovat pomoc od spojenců, schválila dnes vláda pobyt až 300 vojenských lékařů a zdravotníků ze zemí NATO a EU na českém území po dobu do devadesáti dnů," informoval ministr obrany Lubomír Metnar. 

Podle něj se jedná o čistě zdravotnickou pomoc, sloužit proto budou beze zbraní a pod dohledem českých zdravotníků. "Máme nabídku z USA na 28 lékařů a zdravotníků. O možném vyslání pomoci jednáme i s Německem a rozbíhají se další jednání," doplnil ministr obrany. 

Zdravotní sestry jsou nedílnou součáští péče o pacienty, nejen s koronavirem. Kvůli hlídání dětí teď některé z nich musely zůstat doma.
Nemocnice v Česku volají o pomoc. Vděčně berou dobrovolníky

Vojenští zdravotníci z USA by mohli dorazit koncem příštího týdne. "Budou v Ústřední vojenské nemocnici, o jejich dalším nasazení rozhodne ministerstvo zdravotnictví," uvedl Metnar. Podle ministra zdravotnictví by vedle Ústřední vojenské nemocnice měli být primárně nasazeni v polní nemocnici, která se staví v Letňanech. 

Peníze pro zdravotnictví

V pátek má také NATO rozhodnout o zaslání šedesáti plicních ventilátorů z aliančních zásob do Česka. Ministerstvo zdravotnictví na jednání vlády zároveň požádalo o dalších přibližně 300 milionů korun na nákup zdravotnického vybavení, zejména ventilátorů a lůžek. 

České laboratoře odhalily ve středu 14 968 nových případů koronaviru, což je největší denní přírůstek od počátku epidemie. V zemi je tak nyní přibližně 124 tisíc nakažených. Roste i počet zemřelých - celkem jich již komplikacím spojeným s onemocněním zemřelo 1739, jen za pondělí přitom přibylo sto obětí.

Odborník na klouby. Podle Tomáše Trče bude mít současná situace velký vliv na zdraví lidí v České republice. Foto:
Covid zastavil plánované operace. Odmítáme asi deset pacientů denně, říká lékař

Kvůli stávající epidemiologické situaci vláda požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který by měl skončit 3. listopadu. "Je zřejmé, že návrh přijde. A sněmovna posoudí, jestli je to na místě, nebo ne,“ prohlásil Prymula, který očekává, že prodloužení nouzového stavu bude přijato.