Dovolte nám zároveň udělit několik rad, jak naložit se zajícem, kancem, bažantem – tedy s tím nejlepším, co můžete od zvěřiny dostat.

Bažant pečený v troubě

Ingredience:

  • 1 bažant
  • 100 g slaniny
  • sůl, pepř, jalovec
  • 100 g másla
  • 1 větší cibule

Postup:

V jednoduchosti je síla. Vykuchaného a očištěného bažanta nasolte, posypejte kořením a pokryjte slaninou nakrájenou na tenké plátky. Přiměřeně velký pekáč vymažte máslem a zpěňte na něm cibulku, pak na ni položte bažanta a mírně podlitého vodou pečte na 170 °C. Nejlépe přiklopeného pod poklicí, po 40 minutách jej otočte. Po dalších 30 minutách zvedněte teplotu na 200 °C, posledních zhruba dvacet minut totiž dopečete kůrčičku. Podávejte s bramborovou kaší.

Kančí segedin

Kančí segedin

Ingredience:

  • 750 g kančí plece
  • 300 g kysaného zelí
  • 100 g sádla
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 větší cibule
  • 2 ks stroužky česneku
  • černý pepř, bobkový list
  • kmín, sůl, sladká paprika

Postup:

Ve větší pánvi osmahněte cibulku na sádle. Kančí maso nakrájejte na větší kostky a přidejte k cibulce. Zvyšte teplotu a zprudka maso opečte ze všech stran. Osolte, okořeňte vším výše uvedeným kořením a po chvíli podlijte teplým vývarem. Přikryjte pokličkou, duste za občasného promíchání. Připravte si jíšku a přidejte ji do pánve, rozmíchejte, zároveň můžete rozdrtit česnek a také jej přimíchat. Kysané zelí přidejte k masu po deseti minutách dušení, opět nechte provařit a promíchejte. Až maso změkne, dochuťte guláš podle libosti a přidejte smetanu na zjemnění. Podávejte s knedlíkem.

Zaječí guláš

Zaječí guláš

Ingredience:

  • 1 zajíc
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 větší cibule
  • sůl, sladká paprika
  • pepř, kmín
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml červeného vína

Postup:

Zajíce vykostěte a maso nakrájejte na kostky, osolte. Ve velké pánvi orestujte slaninu nakrájenou na kostičky, na ní zpěňte cibuli. Pak přidejte maso a posypejte paprikou, pepřem i kmínem. Podlijte vývarem a po chvíli přidejte protlačený česnek. Maso je třeba dusit pod pokličkou doměkka. Na závěr guláš zaprašte moukou a povařte, pak už jen dochucujte. Červené víno přidávejte úplně nakonec, pak už nevařte.