On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Lidé, kteří bez sportovních sázek nemohou být ani v těchto dnech a týdnech, se pomalu stávají odborníky na běloruskou fotbalovou ligu. Je to totiž poslední ligovou soutěží, na kterou se dá v Evropě vsadit, a tak mnozí fanatičtí příznivci fotbalu a sázení po sociálních sítích probírají, zda se vyplatí vsadit na nedělní zápas Energetiku BGU s Dinamem Minsk, nebo sobotní mač Šachtoru s Grodnem.

Testování na koronavirus v Camdenu v USA
WHO znepokojuje rychlé rozšíření koronaviru. Nakaženi jsou lidé z 205 zemí světa

Bělorusko je totiž poslední zemí Evropy, která něco takového dovoluje. Stejně tak je jediným státem na kontinentu, který ponechal zcela otevřené svoje hranice. Je to díky přístupu prezidenta Alexandra Lukašenka, který dosud označuje dění kolem koronaviru za hysterii a odmítl přijmout restriktivní opatření.

„Je tady nějaký virus? Žádný nevidím. Tady to je jako lednička. Sport, zejména hokej, je nejlepší antivirovou medicínou,“ prohlašoval Lukašenko o víkendu, kdy jím vedené mužstvo vyhrálo před zaplněnými tribunami v Minsku hokejový turnaj.

Přezíravý postoj 

„Zamykat se v zatuchlých bytech není řešení. Tím bychom lidi zabíjeli,“ nechal se slyšet v minulých dnech Lukašenko. „Musíme problémy otevírat, a ne zavírat hranice a lidi zahánět do domů,“ citovala fakticky neomezeného vládce Běloruska agentura Belta. „Nejlépe je vyjít na ulicí, dýchat svěží vzduch, vyvětrat celý byt,“ citoval Lukašenkův recept na boj s virem server News.ru.

Členka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová a prezident Donald Trump na tiskové konferenci ke koronavirové krizi 31. března 2020
Osm tisíc nakažených za den. Počet infikovaných ve státě New York stále narůstá

Na otázku, zda se on sám nechal testovat, odpověděl pohrdavě: „Test jsem si nedělal. Nevím, zda jsem se z toho viru už vzpamatoval, anebo ne. Lépe je umřít vestoje, než na kolenou,“ dodal.

Ale i u Běloruska je otázka, jak dlouho tento přezíravý postoj k šíření koronaviru vydrží. V zemi je podle oficiálních údajů už více než 150 případů nákazy. Sousední Litva, která vývoj v Bělorusku sleduje s velkým znepokojením, ale uvádí, že vzhledem k dosavadnímu postoji státních orgánů v čele s Lukašenkem může být nakažených mnohem víc.

Americký prezident Donald Trump.
Trump oznámil Američanům, že jich nejméně sto tisíc zahyne na koronavir

Lukašenko ale při včerejším setkání s běloruskými politiky prohlásil, že země je už na vrcholu nákazy a situace se bude už zlepšovat. Klíčové podle něj je, aby běloruské podniky „dále fungovaly a lidé dostávali výplatu“. Vyzval, aby se nezapomínalo na to, že lidé leží v nemocnicích třeba s onkologickými chorobami. „Tito lidé umírají mnohem více než ti s koronavirem,“ říká Lukašenko.

Pomoc z Ruska? 

O určitém obratu i v Bělorusku ale svědčí to, že Minsk včera požádal Moskvu o medicínskou pomoc v boji s koronavirem, hlavně o dodávky roušek, respirátorů a dalšího medicínského vybavení.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník