Experiment. Češi jsou součástí fotbalové laboratoře

České duo anglického týmu Brentford FC. Jan Žambůrek (vlevo) a Matěj Majka.Zdroj: Deník / Jiří FejglJeště před rokem si je hýčkaly Slavia se Spartou. Od minulého léta je to jinak. Osmnáctiletý reprezentant Jan Žambůrek s o rok starším Matějem Majkou jsou součástí fotbalového experimentu v jiholondýnském Brentfordu. „Za ten necelý rok je progres obrovský,“ ujišťuje Viktor Schejbal, šéf skaut agentury Sport Invest, jež záložníky zastupuje.

Brentford není jen tak obyčejný klub. Má pouze dva týmy. První mužstvo působí ve druhé lize, béčko nenastupuje pravidelně v žádné soutěži, ale hraje přípravné zápasy po světě plus pohárová utkání v Anglii.

Fotbalisté Real top Praha porazili v charitativním utkání starou gardu Kojetice (v červeném) 8:3.
V Kojeticích hrál hvězdný Real. Nechyběl Lavi ani Jarda Kužel

„Když jsem poprvé viděl zápas B-týmu, bylo mi jasné, že s tímhle žádný problém nebude. Tady se rvete o místo, o posun do áčka. Motivace dostat se do prvního týmu je obrovská,“ říká Žambůrek, jenž už druhou ligu okusil. Dokonce se stal prvním hráčem narozeným po roce 2000 v sestavě Brentfordu.

Důvod, proč klub nemá mládež, je rozhodnutí majitele. V okolí jsou totiž větší jména, například Chelsea či Fulham a tato mužstva v minulosti přetahovala talenty vypiplané v Bretnfordu.

„Byla to nejtěžší věc, které jsem byl kdy součástí. Ale nebylo jiné cesty. Přece není možné financovat výchovu mladých kluků, piplat je, aby vám pak velké kluby ty nejlepší vzaly prakticky zadarmo. Museli jsme být inovativní a jednat rychle. Dříve nebo později na náš model najedou další, máme však před nimi náskok,“ vysvětluje Alan Steele, asistent u rezervního výběru.

Brankář Arsenalu Petr Čech.
Mohl bych chytat další dva roky, ví Čech. A sní o finálové výhře nad Chelsea

Výhoda tohoto kroku je (pro fotbalisty) zřejmá. O 45 hráčů včetně A mužstva se stará 35 lidí. Trenéři, asistenti, kuchaři, videoanalytici, lékaři, maséři… „V Česku nám přijde zvláštní zeptat se někoho, jestli něco nepotřebuje. V Brentfordu jsou všichni neuvěřitelně ochotní,“ popisuje záložník Majka.

Propracované je stravování, videohodnocení tréninků i zápasů. Kondiční příprava. „Kluci mají individuální péči, nabrali svalovou hmotu, posunuli se herně,“ chválí skaut Schejbal. Hlavním motorem je však pro mladé Čechy něco jiného. To tempo, ta rychlost… „Konkurence je tady mnohem větší, než jsem zažil ve Slavii,“ srovnává Žambůrek. „Kluci si nic nedarují, chtějí být profesionály, fotbalem se živit,“ doplňuje Majka.

Češi v Brentfordu mají dobře nakročeno. Teď ještě musí dokončit školní povinnosti. A pak se pokusí posunout o level výš. Z netradiční laboratoře na hlavní scénu.

Dobkovice - fotbalová rodina Štolů
Klapzubova jedenáctka? Klan ze severu Čech žije fotbalem