Počet obětí koronaviru ve Španělsku stoupl za posledních 24 hodin o 743, což je zhruba o stovku větší nárůst než předchozí den. Celkem na nemoc covid-19 zemřelo v této zemi již 13.798 pacientů. Potvrzených případů nákazy je 140 510, tedy o 5478 více než v pondělí, sdělilo dnes podle agentury Reuters španělské ministerstvo zdravotnictví.

V Německu za minulých 24 hodin přibylo více než 3800 případů koronaviru a země jich nyní má 99 225. S odvoláním na údaje Institutu Roberta Kocha (RKI) o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle stejného zdroje vzrostl počet mrtvých o 173, takže nemoci covid-19 v Německu podlehlo už 1607 lidí.

Policejní hlídka před londýnskou nemocnicí Nemocnice St. Thomas Hospital, kde se s koronavirem léčí britský premiér Boris Johnson, 6. dubna 2020
Johnson zůstává na jednotce intenzivní péče. Nepotřebuje však plicní ventilátor

On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Z údajů RKI vyplývá, že počet nových případů nákazy se po několikadenním snížení znovu zvýšil - zatímco v pondělí jich bylo 3677, dnes 3834. Významně za minulý den přibylo nových úmrtí - z pondělních 92 na dnešních 173 nových případů.

Údaje RKI se neshodují se statistikou americké univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie monitoruje celosvětově. Podle ní je už v Německu přes 103 tisíc nakažených a více než 1800 mrtvých.

Dolní komora polského parlamentu, Sejm, v noci na dnešek po dlouhém jednání schválila plán vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) na korespondenční hlasování při květnových volbách prezidenta. Oznámila to agentura PAP. Sejm nejprve návrh zákona odmítl zařadit na program hlasování, ale PiS si nakonec zajistila většinu. Nyní o zákonu bude hlasovat Senát ovládaný opozicí.

Hlavu státu mají Poláci vybírat 10. května a favoritem je zatím dosavadní prezident Andrzej Duda. Opozice však žádá odklad za situace, kdy se koronavirem nakazilo přes 4400 Poláků a víc než stovka zemřela.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Podle opakovaných průzkumů se v obavě z nákazy přiklání k přesunutí voleb většina Poláků. PiS ovšem na uspořádání voleb naléhá, protože Duda má nyní velkou naději zvítězit hned v prvním kole. Při odkladu by problémy Poláků, které s postupující krizí zřejmě budou narůstat, Dudovy šance snížily.

Koronavirus SARS-CoV-2
Japonsko věnuje dvacítce zemí včetně Česka lék. V Číně pomohl proti koronaviru

Pro návrh umožnit v prezidentských volbách korespondenční hlasování se vyslovilo 230 poslanců, 226 jich bylo proti a dva se hlasování zdrželi, uvedl PAP. Senát, kde má většinu opozice, může návrh zákona odmítnout, ale jeho rozhodnutí může Sejm přehlasovat.

V Polsku je zatím nahlášeno 4413 případů nákazy koronavirem, 107 lidí nemoci covid-19 podlehlo. Místní zdravotníci očekávají kulminaci nákazy v květnu nebo červnu.

V Rusku pokračuje rekordní nárůst nakažených 

V Rusku pokračuje rekordní nárůst nakažených koronavirem, oproti pondělku se jejich počet zvýšil o víc než 1100 na téměř 7500. Zemřelo 58 lidí, o 11 víc než v pondělí. Oznámil to dnes vládní krizový štáb. Na Ukrajině je téměř 1500 infikovaných, 45 pacientů zemřelo.

Z údajů ruských zdravotníků vyplývá, že nákaza se už rozšířila prakticky do všech regionů země včetně severských oblastí, celé Sibiře a Dálného východu. Celkem v zemi evidují 7497 nemocných. V Moskvě, která zůstává hlavním epicentrem, se nakazilo víc než 5100 lidí, denní nárůst se blíží 700. Z ruských nemocnic za 24 hodin propustili 88 lidí, celkem je v zemi téměř 500 vyléčených, uvedla agentura TASS.

Policisté v rouškách ve vlakovém depu v čínském Wu-chanu 6. dubna 2020
Čína má 32 nově nakažených. Japonsko vyhlásilo stav nouze

Ukrajinští zdravotníci k dnešnímu dni evidují 1462 nakažených, oproti pondělí je to o téměř 150 víc. Ve srovnání s minulými dny je nárůst dvojnásobný. Dvaačtyřicet lidí zemřelo, 28 pacientů se uzdravilo. V zemi platí od poloviny března karanténa a od 26. března stav nouze.

Agentura Unian dnes oznámila, že kvůli epidemii zastavila provoz třetina ukrajinských podniků. Prakticky bez příjmů je dopravní sektor, hotelové služby nebo veřejné stravování. Velká část podniků propouští, snížení počtu zaměstnanců o polovinu hlásí třetina zaměstnavatelů, uvádí Unian.

Rakousko má 243 obětí covid-19


V Rakousku se k dnešnímu dni potvrdilo již 12 332 případů nákazy koronavirem. Nemoci covid-19, kterou virus SARS-CoV-2 způsobuje, podlehlo 243 lidí, informovalo rakouské ministerstvo zdravotnictví. Více než 4000 osob se z nemoci covid-19 uzdravilo. V nejpostiženější spolkové zemi Tyrolsku dnes skončila celoplošná karanténa a ve většině místních obcí tak nyní platí stejná opatření jako ve zbytku Rakouska.

Zdravotníci v Rakousku od počátku epidemie provedli více než 115 tisíc testů. Ty byly pozitivní nejčastěji u lidí v Tyrolsku, které sousedí s Itálií (2786 případů). Na druhém a třetím místě v počtu nakažených zůstávají spolkové země u hranic s Českem: Dolní a Horní Rakousy (2043 a 1974). Hlavní město Vídeň je s 1771 potvrzenými případy čtvrté.

Kvůli covid-19 je v současnosti v rakouských nemocnicích 1100 pacientů, 243 z nich je na jednotkách intenzivní péče. Přes 4000 lidí se již z této nemoci zotavilo.

Dětští praktičtí lékaři si stěžují na nedostatek ochranných pomůcek v době koronaviru, přesto ordinace drží otevřené.
Dětským praktikům chybí ochranné pomůcky. Vláda zklamala, tak zasáhli rodiče

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v pondělí představil plán postupného rušení přísných opatření přijatých v boji proti koronaviru. První menší obchody by se měly otevřít po Velikonocích, následovat budou větší obchody a v polovině května i restaurace a hotely. Záležet bude ale podle Kurze do značné míry na tom, jak se Rakušané budou chovat o velikonočních svátcích,  kdy dosavadní přísná pravila zůstanou v platnosti.

V nejpostiženější spolkové zemi Tyrolsku dnes skončila plošná karanténa, kterou místní úřady oznámily 18. března. Původně měla platit až do 13. dubna. V karanténě zůstávají už jen St. Anton, Sölden a údolí Paznauntal s lyžařským střediskem Ischgl. V ostatních částech Tyrolska nyní platí stejná opatření jako ve zbytku Rakouska. Tyrolský hejtman Günther Platter obyvatele spolkové země vyzval, aby se nadále vyhýbali sportovním aktivitám, při kterých hrozí riziko zranění.