Předání moci, které zahrnuje řadu formální kroků, dnes začalo ve Spolkovém sněmu zvolením Scholze kancléřem. Souhlas vyslovilo 395 poslanců, ke zvolení potřeboval nejméně 369 hlasů. Ze 707 přítomných poslanců jich bylo 303 proti, šest se jich zdrželo a tři hlasy byly neplatné.

Scholz následně odjel za prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, který ho ve shodě se základním zákonem, německou obdobou ústavy, jmenoval kancléřem. Slavnostní akt zakončil Scholz zpátky v parlamentu kancléřskou přísahou. Tím se oficiálně stal devátým kancléřem v dějinách spolkové republiky. Jeho předchůdci bylo pět konzervativců a tři sociální demokraté.

Sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP) podepsali koaliční smlouvu
Nová německá vláda podepsala koaliční smlouvu. Merkelovou vystřídá Scholz

Již jako oficiální kancléř se Scholz s budoucími členy vlády vydal opět za prezidentem, který ministry jmenoval. Ministři po jmenování složili sliby v parlamentu a zahájili převzetí úřadů od předchůdců.

Vicekancléř a spolupředseda Zelených Robert Habeck, který se stal ministrem hospodářství a ochrany klimatu, úřad převzal od konzervativce Petera Altmaiera. Konzervativní ministr zdravotnictví Jens Spahn zase předal úřad sociálními demokratu Karlu Lauterbachovi. Podobně převzal kancléřství od Merkelové i Scholz. Nyní již bývalá kancléřka mu popřála štěstí a Scholz jí poděkoval za službu, kterou v uplynulých 16 letech Německu odvedla.

Gratulace z domova i ze světa

Scholz od svého zvolení dostává gratulace od německých politiků i zahraničních státníků. Pogratuloval mu také jeho sok Armin Laschet, který byl v zářijových parlamentních volbách kancléřským kandidátem konzervativní unie CDU/CSU Angely Merkelové.

Gratulaci do Berlína již poslal Macron, který bude prvním zahraničním státníkem, se kterým se Scholz sejde. Schůzka se uskuteční v pátek. Francouzský prezident zároveň ocenil 16leté působení nyní již bývalé kancléřky Merkelové, které poděkoval, že posunula Evropu kupředu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová rovněž Scholzovi poblahopřála. S novým kancléřem se setká tento pátek, kdy Scholz v Bruselu navštíví představitele EU a NATO, a znovu za týden. Ve čtvrtek 16. prosince totiž v Bruselu začíná poslední letošní unijní summit, který bude pro Scholze v roli kancléře první.

Gratulaci do Berlína poslal mimo jiné i čínský prezident Si Ťin-pching nebo ruský prezident Vladimir Putin. Nová německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková mezitím dala opakovaně na vědomí, že Berlín chce s autoritářskými režimy, jako jsou Rusko s Čínou, jednat konstruktivně, ale s důrazem na lidská práva.

Scholzovi již na sociálních sítích poblahopřál belgický premiér Alexandr De Croo nebo jeho nizozemský kolega Mark Rutte.

Scholz před nástupem do kancléřství ujistil, že svět může od nové vlády očekávat kontinuitu v zahraniční politice. Velké změny s nástupem Scholze nečekají ani čeští politici. Designovaný český premiér Petr Fiala věří tomu, že i nyní zachovají a budou rozvíjet dobré vztahy s Českem. Žádný velký obrat ve vztazích ČR a Německa neočekávají členové sněmovního i senátního zahraničního výboru, byť připouštějí, že blízký vztah dosavadní kancléřky Angely Merkelové k Česku znamenal jistou výhodu. Merkelovou s Českem pojilo především studium v Praze.

Dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer (vlevo) složil přísahu a stal se třetím rakouským kancléřem za poslední dva měsíce
Třetí rakouský kancléř za dva měsíce. Funkce se ujal dosavadní ministr Nehammer

Zároveň s dnešním zvolením Scholze kancléřem přišla na pulty německých knihkupectví první biografie o novém šéfovi německé vlády. Její autor Lars Haider v rozhovoru se zahraničními novináři řekl, že žádná podobná kniha dříve nevznikla, protože Scholz doposud nikoho nezajímal. Míní také, že Scholz jako zkušený politik bude schopných kancléřem a že na rozdíl od své předchůdkyně Angely Merkelové bude aktivně jednat všude tam, kde ona jen reagovala.

Zda Scholz dokáže vládnout po čtyři funkční období jako Merkelová, lze nyní jen spekulovat. Podle průzkumu institutu YouGov dvě třetiny Němců nevěří, že Scholz bude vládnout déle než čtyři roky. Scholz přitom již naznačil, že by rád vládl i po dalších parlamentních volbách, které jsou plánovány na rok 2025.