"Vzdělávání mladých lidí je velmi důležité a nemůže být dlouhodobě přerušeno," řekl ministr školství Branislav Gröhling. Otevření části škol na Slovensku nastane navzdory tomu, že počet hospitalizovaných s covidem-19 zůstává vysoký.

Indie plánuje do konce roku naočkovat 300 milionů lidí.
Obří země, titánské projekty. Indie naočkuje 300 milionů lidí za sedm měsíců

Slovensko zavřelo školy již v první vlně pandemie nemoci covid-19 loni v březnu. V září pak nový školní rok začal podle plánu, už v říjnu ale část škol znovu postupně přecházela na distanční formu výuky. Do vánočních školních prázdnin pak zůstaly v provozu jen mateřské školy a školy pro žáky prvního stupně.

V Česku jsou otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních.

Současně s návratem části žáků do škol na Slovensku vláda podle ministra zdravotnictví Marka Krajčího zpřísnila pravidla pro uvolňování karanténních omezení, která předpokládá takzvaný covid automat, což je obdoba českého protiepidemického systému PES. Nyní se Slovensko podle zmíněného automatu nachází v nejhorším stupni.

Vakcína, koronavirus. Ilustrační foto
Bohaté země "vyluxovaly" vakcíny. Pfizer slíbil: Chudým dodáme 40 milionů dávek

Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková řekla, že vláda počítá s prodloužením stávajícího nouzového stavu i zákazu vycházení, který nyní obsahuje vícero výjimek. Právě nouzový stav, s jehož prodloužením bude muset znovu souhlasit parlament, umožňuje kabinetu přijímat některá opatření včetně výrazného omezení volného pohybu osob.