„Výroba alkoholu je jedním z nejvýznamnějších objevů v historii lidstva. Před archeology, kteří se snaží odhalit tajemství starověkých fermentačních technologií, však stojí řada výzev, uvedli autoři studie, kterou zveřejnil odborný časopis Journal of Archaelogical Science: Reports.

Neandrtálec - kostra - ilustrační foto.
Neandrtálci trávili léto na jihu Španělska. Objev mění teorii o jejich vyhynutí

Za nejnovějším objevem stojí pracovníci americké Stanfordovy univerzity, kteří prozkoumali devět neolitických (přibližně 8 až 5 tisíc let před naším letopočtem) amfor. Ty byly používány pro přepravu a úschovu nápojů i obilí. V těchto nádobách vědci objevili nejen zbytky prehistorického piva, ale i jasný důkaz toho, že staří Číňané znali dvě odlišné metody přípravy alkoholického moku, upozornil britský bulvární deník Daily Mail.

Experimenty starých Číňanů

Zatímco první metoda spočívala v použití naklíčeného prosa, travních semen a rýže a jejím výsledkem byl mok s nízkým obsahem alkoholu, druhá měla za následek vznik o poznání silnějšího nápoje. Využíván byl při ní kvasný aktivátor čchü a plesnivá zrna.

Zachovalá mozková tkáň člověka, který zemřel před 2600 lety
Vědci objevili lidský mozek starý 2600 let. Již tuší, jak se tkáň mohla dochovat

"Je možné, že staří Číňané experimentovali s různými metodami, aby našli nejlepší způsob výroby alkoholu. Nevylučuji však ani to, že vařili několik druhů alkoholu pro různé účely," citoval deník Daily Mail doktorku Li Liuová, jež je spoluautorkou studie.

O celá staletí později byly obě techniky zaznamenány i písemně, přičemž pro nápoje se vžilo označení li (menší koncentrace alkoholu) a jiu (vyšší koncentrace alkoholu).

"Pozoruhodné je, že velikost amfor se v průběhu času zvětšovala. Přibližně před 6000 lety dosahovaly mnohé z nich výšky takřka jednoho metru, což svědčí o rostoucí poptávce po alkoholu. Ten byl pravděpodobně užíván i při lokálních rituálech," konstatovali autoři studie závěrem.

Zrekonstruovaná zkamenělá kostra "Jane" - tyranosaura, jenž zavdal podnět k dohadům, že existovala i trpasličí varianta tohoto druhu
Pravda o trpasličím Tyranosauru rexovi: analýza kostí přinesla velké překvapení

Čínští vědci přitom již loni v létě přišli s poměrně odvážným tvrzením, že za přerodem starověkých lovců ve farmáře mohla stát právě láska k alkoholu. Jedním z hlavních důvodů poměrně rychlého rozšíření domestikované rýže totiž podle nich mohla být i lidská záliba ve fermentovaných nápojích.

Někteří vědci však tehdy upozornili na absenci nezpochybnitelného důkazu svědčícího pro tuto teorii.