Soutěžte s Deníkem.Zdroj: DeníkČeská republika je dnes počítačová jednička Evropské unie. I když je pravda, že se počítače v zemích evropské sedmadvacítky zrovna masově nevyrábějí, je produkce výpočetní techniky v Česku velmi významným odvětvím.

To nejen zaměstnává tisíce a tisíce Čechů, ale také tvoří výraznou část českého exportu.

Tchajpejská zoologická zahrada
Tchajwanský deník: Luskouni pro Prahu

Podle zprávy ministerstva průmyslu a obchodu z loňského listopadu byly z Česka vyvezeny za předloňský rok počítače a periferní zařízení v celkové hodně přes sto osmdesát miliard korun.

Drtivou většinu z toho zajistila výroba v několika tchajwanských firmách v čele s vlajkovou lodí investic z tohoto ostrova – firmou Foxconn.

Ta působí v Česku už přes dvacet let, má své výrobní závody v Pardubicích a Kutné Hoře, v nichž nachází práci víc než pět tisíc lidí. Foxconn se v minulých letech umisťoval mezi vůbec největšími firmami v Česku.

Celkově do Česka dosud přišly podle britského listu Financial Times investice z Tchaj-wanu v hodnotě 1,17 miliard dolarů (přes 25 miliard korun).

Pokud jde o turisty, těch z Tchaj-wanu přes dosavadní neexistenci přímé linky do Česka přijelo loni téměř dvě stě tisíc.

Zápisník z Tchaj-wanu.
VÝHERNÍ SERIÁL DENÍKU: Tchaj-wan je Čínská republika. Ta skutečná

Obrat vzájemného obchodu byl loni 32 miliard korun. Opticky v něm sice převažoval dovoz nad vývozem, ale to bylo dáno především dovozem tchajwanských součástek do zmíněných výroben počítačů v Česku.

Téměř čtyřicet podnikatelů, kteří přes hrozby ze strany Číny doprovodili delegaci předsedy Senátu Miloše Vystrčila, mělo na Tchaj-wanu o čem jednat.

„Je to na podnikání velmi příjemná země. Platí tady dohody, vyjednávání probíhají civilizovaně a nehrozí tady krádeže duševního vlastnictví,“ uvedl s poukazem na sousední pevninskou Čínu jeden z českých podnikatelů.

Čína v obchodu vede

Sami Tchajwanci ale přes napjaté politické vztahy v Číně čile podnikají. V pevninské Číně jsou velkými investory, přičemž Tchaj-wan patří mezi země, které jsou na obchodu s Čínou vůbec nejzávislejší. Aby to bylo komplikovanější, zhoršení vztahů mezi Čínou a USA těžce dopadlo i na Tchajwance. Zdejší podnikatelé totiž vlastní několik největších firem vyvážejících z Číny do USA.

Celý týden čtěte články o Tchaj-wanu a na závěr zkuste vyplnit výherní kvíz. Vyjde v sobotu 5. září.

Deník spolu se zpravodajským serverem Deník.cz vám prostřednictvím našeho zpravodaje Luboše Palaty budou od soboty přinášet celý týden pravidelné exkluzivní zpravodajství a reportážní postřehy z historicky významné cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Buďte u toho a vyhrajte s Deníkem!

VÝHERNÍ SERIÁL O TCHAJ-WANU
Od soboty 29. srpna poběží celý týden jak v tištěném Deníku, tak zde na našem webu seriál představující tento krásný asijský ostrov v Tichém oceánu. Na konci seriálu, v sobotu 5. září, bude zveřejněn test o Tchaj-wanu. Zapojte se do něj i vy! Pravidelně nás celý týden čtěte a zvýšíte šanci na výhru. Deset z vás se může těšit na zajímavé ceny pocházející přímo z Tchaj-wanu.

MIMOŘÁDNÁ CESTA
Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Vystrčila je historická z hlediska Česka, Tchaj-wanu, ale i světové diplomacie. Jde o nejvýznamnější evropskou návštěvu Tchaj-wanu za posledních padesát let. A na jaká témata se můžete v Deníku těšit? Podívejte se do našeho přehledu.