Ukrajinská armáda od počátku války zničila více než tisícovku ruských tanků, téměř dvě stovky letadel a skoro dva a půl tisíce bojových vozidel. Navzdory velkým ztrátám ale Rusové disponují vybavením potřebným k dalším útokům. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nejnovějším projevu. 

„Jistě že okupanti mají stále dostatek vybavení. Ano, stále mají rakety, kterými útočí na naše území. Ale vála již Rusko oslabila natolik, že musí omezit množství techniky na velké přehlídce v Moskvě,“ řekl Zelenskyj.

Podle ukrajinské hlavy státu ztratilo Rusko od počátku války přes 23 tisíc vojáků. Ruská strana počty padlých zveřejňuje jen sporadicky a uvádí daleko nižší hodnoty. Prohlášení ani jedné ze stran však nelze jednoznačně ověřit. Představitelé NATO a Spojených států amerických nezávisle na sobě uvedli, že se ztráty na ruské straně mohou pohybovat mezi sedmi a patnácti tisíci vojáků. Zároveň ale zdůraznili, že se jedná o velmi hrubé odhady.

Ukrajinské dělostřelectvo podle prohlášení ministerstva vnitra zasáhlo v neděli ruské velitelské stanoviště. Při útoku měly zahynout nejméně dvě desítky ruských důstojníků, zraněn byl podle úřadu také ruský generál a náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov.

Boje a ostřelování pokračují

Černomořským přístavem Oděsa zněly v neděly ráno exploze. Jedena z místních obyvatelek pro CNN uvedla, že zahlédla nejméně jedno bojové letadlo. Velitelství ukrajinských jižních sil potvrdilo, že ve městě bylo poškozeno letiště. „Útok trval asi 10 minut,“ popsala žena.

V Severodoněcku, Lysyčansku, Rubižném a Popasném bylo při ruském ostřelování zničeno celkem dvanáct domů. Uvedl to šéf luhanské vojenské správy Sergej Hajdaj.

Ostřelováno bylo také město Dobropol v Doněcké oblasti. Podle agentury Euromaidan Press bylo při útoku zraněno sedm lidí včetně tří dětí.

Jednotky Ruské federace se podle ukrajinské agentury Ukrinform snaží přiblížit k hranici Chersonské oblasti. Cílem jejich útoku mají být města Mykolajiv a Kryvyj Rih.

Rusové podle ukrajinského generální štábu posilují své útočné operace na východě země za mohutné podpory dělostřelectva a vzdušných útoků. Bojuje se na řadě míst od Charkova na severu po Záporoží na jihu Ukrajiny.

Rusko o víkendu zveřejnilo video, které dokazuje, že do války zapojilo také ponorku. Tu Moskva využívá k odpálení raketových útoků na území Ukrajiny. Rusové tak potvrdili dřívější prohlášení ukrajinské armády.

Příměří v Mariupolu

Sobotní klid zbraní vyhlášení v Rusy obleženém Mariupolu umožnil zahájit evakuaci některých civilistů, kteří zůstávají uvězněni v prostorách oceláren Azovstal. „Pro tuto chvíli můžeme potvrdit, že obě strany dodržují příměří,“ uvedl Svjatoslav Palamar, zástupce velitele pluku Azov, kontroverzní jednotky, která vznikla v roce 2014 jako ozbrojená složka krajní pravice, ale později byla začleněna do ukrajinské armády.

„Na místo setkání jsme přivedli 20 civilistů, které se nám podařilo zachránit z trosek. Byly to ženy a děti. Doufáme, že je odvezou na domluvené místo, kterým je Záporoží, oblast ovládaná Ukrajinou,“ uvedl podle CNN Palmar. „V tuto chvíli pokračují záchranné operace, snažíme se zachránit civilisty z trosek,“ dodal.

Rusové však podle Palmara odmítají umožnit evakuaci raněných vojáků. „Tito lidé vyžadují akutní lékařskou péči. Není jasné, proč nejsou evakuováni, jejich evakuace na území ovládaná Ukrajinou zatím vůbec není na stole. Zdůrazňuji, že žádáme záruku evakuace nejen pro civilisty, ale i vojáky, kteří potřebují lékařskou pomoc,“ uvedl.

Ukrajinští lékaři převážejí těžce zraněného muže.
Kvůli mučení přišel o prsty, jiní o nohy. Ukrajinec popsal peklo v ruském vězení

Evakuaci první skupiny civilistů v sobotu potvrdila také ruská agentura TASS, podle které Azovstal opustilo 25 lidí včetně šesti dětí mladších 14 let. Evakuace pak pokračuje také v neděli, jak potvrdili zástupci Mezinárodní komise Červeného kříže i Organizace spojených národů. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli odpoledne potvrdil, že do bezpečí míří zhruba stovka civilistů. „Evakuace z Azovstalu začala. První skupina zhruba 100 lidí míří do bezpečné oblasti. Zítra se setkáme v Záporoží,“ napsal na twitteru. Další evakuační pokusy mají podle Ukrajinců probíhat v pondělí. Deník Ukrajinská Pravda však uvedl, že krátce po ukončení evakuace začali Rusové ocelárny Azovstal znovu ostřelovat.

Škody na ruském území

V Kurské oblasti Ruské federace, ležící nedaleko hranic s Ukrajinou, byl v neděli vážně poškozen železniční most. Podle ruských úřadů jde o výsledek sabotáže. Nedaleko Tomarovu v Bělgorodské oblasti pak vzplál jeden z vojenských objektů. Z místa se podle agentury RIA Novosti ozývaly také výbuchy.