Správce statku Luboše Vokouna sledovali při jeho sázení a opětovném vyndávání z pece desítky zvědavců. Pro Rakovnický deník řekl: „Snažím se adventy udržovat v přirozeném, staročeském duchu."

Neopakovatelná atmosféra Vánoc našich babiček a prababiček je jedním z důvodů, proč se sem návštěvníci v předvánočním čase každý rok rádi vrací. „Letos je navíc venku příjemné počasí. Ideální na cestování s dětmi," doplnil Luboš Vokoun. Jak se žilo v čase adventním na Hamousově statku ve Zbečně, se chtěli dozvědět například manželé Maškovi z Prahy, kteří doplnili: „Viděli jsme pozvánku na webu a tak jsme tu i s Karolínkou, Adélkou a Nikolkou a zatím se nám ve Zbečně vše, co vidíme, líbí."

Řemeslný jarmark nabídl mimo jiné také výrobky dětí ze Základní školy Zbečno. Ty prodávaly v sobotu ráno jejich zástupkyně Eliška, Dorotka a Anežka. Učitelka Eva Krejčíková upřesnila: „Děti letos, oproti loňskému roku, hodně pracovaly s přírodními materiály." Po letech se na statek vrací také domácí zvířata. „V tuto chvíli jsou to dva koně, dvě prasata. Přivezeme kozu, možná ovci a dva králíky," nastínil ještě správce Luboš Vokoun.

Co vás zde  ještě čeká?

Program: 3., 4., 10., 11., 17. a 18. prosince 2016.

Zimní provoz stavení s topením, řemeslníky s vánočním zbožím. Přijďte se podívat na koně, vepříky, poníka, králíky a potěšte je vánoční nadílkou (rádi mají tvrdý chleba, jablíčka nebo mrkev).

Doprovodný program:

 17. 12. v 10.30 a ve 14.00 soubor GUTTA - Vánoční písně a koledy

Uvidíte betlém z kukuřičného šustí, sbírka formiček na vánoční cukroví. Sbírku  můžete pomoci doplnit o formičky, vašich babiček, které už doma nevyužijete.