Dále vysvětlila i strukturu archivů. Zmínila, že předchůdcem rakovnického okresního archivu byl archiv městský. Rakovník měl blízko ke Křivoklátu, i tady jsou uložena některá privilegia, která panovníci udělovali Rakovníku.  Některá z nich si mohli návštěvníci prohlédnout. Viděli také městskou kroniku založenou v roce osmnáct set třicet šest. Zmiňuje také otevření rakovnické sokolovny  v roce devatenáct  set čtrnáct.

„Sokolských kronik se vůbec dochovalo velmi málo. Už za druhé světové války byli  Sokolové velmi pronásledováni. My jsme vystavili pouze dvě kroniky, rakovnickou a kounovskou. Ta je jediná, kterou se nám podařilo dohledat," pokračovala ve výkladu Mayerová.

Dostat se do archivu, zhlédnout výstavu historických dokumentů, dozvědět se o minulosti regionu a nechat se vtáhnout do archivní práce umožnil všem, kteří přišli, den otevřených dveří.

Ten se uskutečnil v rámci Mezinárodního dne archivů devátého  června.

Uvedené datum vybrala  Mezinárodní archivní rada jako den, kdy je veřejnosti na celém světě připomínán význam a důležitost archivů pro společnost.
Státní okresní archiv Rakovník se k tomuto dni připojil už potřetí. Toho využily hlavně školy.

Ve stejný den začala v archivu výstava o historii sokolské organizace hlavně na Rakovnicku s názvem V mysli vlast, v srdci smělost, v paži sílu!