„Objekt má obrovské kapacity, ať už administrativní, skladové či prostory pro uskladnění techniky. Z toho právě vycházíme a chceme objekt postupně oživovat. Předpokládáme, že někdy 
v roce 2018 bude objekt plně oživený a že by zde zmiňovaných zhruba šest set vojáků mohlo sloužit," řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Do té doby podle Josefa Bečváře bude areál sloužit jako sklad pro vojenský materiál, ale může zde být dočasně umístěna také vojenská technika, která se bude 
v rámci armády obměňovat, může zde být menší posádka, která se bude o areál starat, také zde může být prostor pro výcvik aktivních záloh. „Jsme zde jen kousek od výcvikového prostoru Hradiště. Je tu obrovské množství využití tohoto velmi rozlehlého areálu," doplnil náčelník Josef Bečvář.

K rozhodnutí z předchozích let o zrušení vojenské posádky v Rakovníku a následné přemístění techniky do Bechyně se nechce Náčelník generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář vracet. „V době, kdy se činilo rozhodnutí opustit posádku Rakovník, byly úplně jiné podmínky. Nechci se k tomu vracet, určitě měli naši předchůdci pádné důvody," reagoval náčelník Josef Bečvář a pokračoval: „Nyní existuje koncepce výstavby armády a my potřebujeme objekt typu Rakovník a ten, jak říkám, už nikdy nepostavíme na zelené louce. Byla by věčná škoda z Rakovníka odejít, objekt potřebuje jen trošku opravit a oživit."

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) chce armáda rozšířit své řady až o pět tisíc vojáků. K tomu také přijala nejrůznější opatření, aby v každém roce mohla přijmout okolo jednoho tisíce nových vojáků.

„Armáda tato kasárna potřebuje, protože jsme v jiné bezpečnostní situaci a jsme také v jiné situaci, co se týče počtu vojáků. Chceme totiž přijímat více vojáků už i v tomto roce, ale i následujících letech. Chceme mít také početnější aktivní zálohy. Máme řadu dalších plánů, a proto potřebujeme zázemí, které nám rakovnická kasárna mohou poskytnout," nechal se slyšet po jednání s rakovnickými zastupiteli a vedoucími jednotlivých odborů úřadu ministr obrany Martin Stropnický.

Prodej Dukly II

Vojenský areál si však armáda neponechá celý, nýbrž jeho větší a souvislou část zvanou Dukla I, jejíž součástí jsou právě vojenské objekty, sklady, cvičiště a podobně. Menší část, takzvanou Duklu II. armáda prodá. Starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD) pak připomenul, že zde mohou podle územního plánu být pouze podniky s lehkým průmyslem.

Jaké vojsko?

Vedení Armády České republiky sice oznámilo, že si ponechá vojenský areál v Rakovníku ve svém majetku a bude jej i nadále využívat, ovšem jaké vojsko zde najde sídlo, není ještě rozhodnuté. Podle ministra obrany Martina Stropnického a také náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře zde nejspíše budou umístěny kombinované posádky.

„Druh vojska není ještě úplně definován, kombinace několika útvarů je ale pravděpodobnější. Budeme vycházet z potřeb, ale i z toho, jaké tipy nám dají rakovničtí zastupitelé. Ty už jsme také dostali," nechal se slyšet ministr Martin Stropnický.

Zda se do Rakovníka vrátí útvary, které tu byly do jeho zrušení, zatím není jasné, objekt v Rakovníku by měl být využíván kvůli rozloze primárně k výcviku vojáků.

Přínos pro město

Zprávu o návratu vojáků zpět do Rakovníka Rakovničané uvítali. Řada z nich se totiž obávala, že armáda o objekt již nebude mít zájem a vzhledem k jeho lůžkové kapacitě by mohl začít sloužit pro imigranty ze Sýrie. Nejen na webové adrese Rakovnického deníku (www.rakovnicky.denik.cz), ale také na profilu Rakovnického deníku na sociální síti Facebook se jednalo o nejčtenější zprávu dne. Navíc mezi uživateli sociální sítě se šířila závratnou rychlostí.

V Rakovníku by mělo sloužit téměř dvakrát tolik vojáků, než tomu bylo před zrušením vojenské posádky k poslednímu dni v roce 2013, kdy zde bylo okolo 350 vojáků. Podle ministra obrany Martina Stropnického bude nyní v Rakovníku sloužit okolo šesti set vojáků.

„Pro Rakovník to znamená značné uklidnění situace, bude to znamenat nové pracovní příležitosti, bude to znamenat příležitosti pro naše živnostníky a podnikatele a bude to pro nás znamenat, že město bude svým způsobem zajištěné proti případným živelným negativním událostem," komentoval zprávu o návratu vojáků do Rakovníka starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD).

Vojenský prostor

Vojáci opustili vojenský prostor v Rakovníku k poslednímu dni roku 2013, a to po dlouhých 82 letech. V areálu, který má rozlohu přes osmatřicet hektarů, z toho činí zastavěná plocha rozlohu cirka 3,3 hektaru, je osm budov zkolaudovaných k bydlení. Dále jsou opravené sklady, dílny pro opravu automobilů, jídelna, posilovna, ale také moderně vybavené klimatizované haly pro uložení chemického materiálu či moderní přečerpávačka PHM.