A lidé postupně přicházeli. Nejprve nesměle pokukovali, ale pak se pustili do díla.

Kateřina a Adéla vytvářely mandalu přátelství. „Už jsem mandalu viděla i dělala, tuším, v Rakovníku, takže vím, jak na to. Jak bude vypadat, to dopředu nevíme, to bychom musely déle přemýšlet, tak to necháme na fantazii," vysvětlovala Kateřina.

O kus dál se rodila veliká mandala přímo na trávníku. Nejprve dospělí vyznačili pískem na trávníku její obrys. Lenku Třískovou přivedla na náměstí vnučka. „O akci mi řekla dcera. Měl by sem přijít také vnuk společně s lesní školkou. Vnučka Amálka se přidá, až jí skončí hodina klavíru," popisovala paní Lenka mezi tím, co krájela krásnou oranžovou dýni. Mandaly už viděla v zahraničí, vysypávané jemným barevným pískem. „Ale myslím, že z našich přírodnin budou také krásné," mínila.

Tvoření mandal na Komenského náměstí je součástí akce či hry Najdi si svůj strom. Mandaly také vlastně se stromy souvisejí, protože se tvoří převážně z toho, co ze stromů spadne, nebo co se najde v přírodě.

Společná práce má pak přitáhnout lidi k veřejnému dění. Však také hlavní iniciátorka Alena Burešová zvala každého příchozího. „Největší zájem čekám tak kolem čtvrté, páté hodiny, kdy se dospělí budou vracet z práce a děti ze školy," uvažovala Alena Burešová a pokračovala: „Vůbec nevím, jaké obrazce vzniknou. Záleží na tom, kdo přijde. Nějakou myšlenku mám, ale nechám to na lidech a uvidíme, jak to dopadne."

Základem každé mandaly je kruh. Kdo chtěl, mohl si skládání vyzkoušet na kruhových papírových šablonách. Kromě kruhu na zemi vznikala jedna prostorová mandala. Jako pavučina byla uvázaná mezi stromy a přírodniny se na ni zavěšovaly. Jinak obrazce pokryly téměř celý střed náměstí.

Hlavním smyslem akce je podle Aleny Burešové práce s lidmi a zapojení do veřejného dění. „To se, myslím, tady ve městě moc neděje. Jsou tu ještě rezervy při rozhodování o veřejných věcech, o projektech, o nových věcech. Myslím si, že by nebylo špatné nějakou hravou formou lidi požádat o názor," mínila Burešová.

Tvoření mandal je forma happeningu, tvořivých dílen, to, co se dělá dnes běžně. Jen je nápad přenesený do veřejného prostoru na náměstí. Mandaly zůstávají na místech, dokud jsou pěkné. Pak se uklidí. Tady se toho po dohodě s městským úřadem ujmou pracovníci technických služeb.⋌