S nápadem k uctění památky Václava Laňky přišel zastupitel Jan Švácha. A u Rakovničanů s ním sklidil úspěch. Souhlasně se záhy vyslovilo také vedení města, se kterým o možné změně zastupitel Švácha jednal. 


„Vedení města tento nápad projednalo a jednoznačně se na něm shodlo. V současné době proto podniká potřebné kroky k tomu, aby k přejmenování mohlo dojít,“ uvedla v listopadu tehdejší mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová. 

Mikuláš i s celou svojí družinou letos opět zavítal také na Husovo náměstí v Rakovníku.
OBRAZEM: Na náměstí se to hemžilo andílky i divokými čerty


Oněmi potřebnými kroky bylo setkání rakovnického starosty Pavla Jenšovského a ředitele Střední zemědělské školy Rakovník Ivana Kupa, kteří spolu nápad na nové pojmenování botanické zahrady projednávali. Byť totiž botanická zahrada spadá pod správu a péči právě místní zemědělské školy, pozemek, na které leží, je v majetku města.


Jenže oba zmiňovaní muži se na jednoznačném stanovisku neshodli. Zemědělská škola si totiž přejmenování zahrady nepřeje. 


„Panu starostovi jsem přednesl názor, že když už by se měla botanická zahrada po někom přejmenovávat, pak by to mělo být po zakladateli dané zahrady, Václavu Pelikánovi. A ne po člověku, který tam sice zanechal nějakou stopu, ale který už zahradu do určité míry pouze řídil. Panu Laňkovi nechceme jeho zásluhy pro zahradu v žádném případě ubírat. Mnohé v ní vylepšil a jeho práce je na ní vidět. Ale že by to byly tak obrovské zásluhy, aby se po něm botanická zahrada měla jmenovat, to si zkrátka nemyslíme. Je to stanovisko nejen moje, ale zvláště osob, kteří dlouhodobě působí či působili na škole i v zahradě a s Václavem Pelikánem v roce 1963 stály u jejího zrodu,“ vyjádřil se k výsledkům jednání ředitel rakovnické zemědělky Ivan Kup a dodal: „Václav Laňka je pro mě spíše spojen s městem než se zahradou. Navíc se domnívám, že současné jméno botanické zahrady je dostatečně honosný název.“
Byť se vedení města a školy napoprvé nedohodlo, nemusí to znamenat, že by odkaz Václava Laňky ve městě chyběl. Momentálně se totiž uvažuje i o jiných možnostech, které by v budoucnu mohly významnou osobnost Rakovnicka lidem připomínat. 


Jednou z uvažovaných variant je umístění pamětní desky. Mohla by být buď v areálu zmiňované botanické zahrady, či u Domu dětí a mládeže Rakovník, kde Václav Laňka dlouhá léta také působil. 


„Samozřejmě velice rádi v zahradě umístíme pamětní desku či cokoli, co bude pana Laňku připomínat,“ doplnil k tomuto návrhu ředitel Střední zemědělské školy Rakovník Ivan Kup. 

Průvodčí. Ilustrační foto.
Změny v jízdním řádu vlaků budou k lepšímu


O tom, zda nakonec v zahradě po Václavu Laňkovi vzpomínka bude či ne, se rozhodne v příštích dnech. Další schůzku ředitele školy Ivana Kupa i starosty Rakovníka Pavla Jenšovského potvrdil nový mluvčí rakovnické radnice Jiří Cafourek. „Předmětem této schůzky bude vybrat nejlepší řešení k uctění památky Václava Laňky. Rozhodovat se bude nejen o přejmenování botanické zahrady, ale také o přejmenování jedné z rakovnických ulic či o pamětní desce o domu dětí a mládeže,“ upřesnil mluvčí.


Právě s nápadem pojmenovat jednu z ulic v Rakovníku po zesnulém biologovi přišel další ze zastupitelů, Ivo Maroušek. Návrh přednesl na posledním zasedání zastupitelstva, které se konalo začátkem tohoto týdne a začalo uctěním minuty ticha právě pro zemřelého zastupitele Laňku.

Václav Laňka
Zemřel biolog Václav Laňka


Poté jeho mandát o složení slavnostního slibu převzal nový člen zastupitelstva Miloslav Mánek. Situaci řeší zákon o obcích a bývalý starosta města z 90. let a v současné době podnikatel a člen představenstva Okresní agrární komory byl prvním náhradníkem na kandidátní listině.