VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Březina: Chceme, aby studenti měli kvalitní vědomosti

Rakovník – Na půdě Gymnázia Zikmunda Wintra se konala první věděcká chemická konference.

9.12.2013
SDÍLEJ:

Profesor Kamil BřezinaFoto: Jana Elznicová

Tématem setkání byla kvalita potravin a zdravá výživa. Ke studentům hovořila vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., světově uznávaná odbornice v oblasti chemie a analýzy potravin a výživy. Požádala jsem o rozhovor profesora Kamila Březinu, který na škole vyučuje předmět chemie.

Můžete nám prozradit, čí to byl nápad, zorganizovat na gymnáziu vědeckou chemickou konferenci?
Přiznám se, že můj. Souvisí to s tím, že neustále přemýšlím, co bychom mohli ve škole pro naše studenty udělat navíc, co nového a nadstandardního bychom jim mohli nabídnout.

Inspiroval jste se někde v uspořádání takové akce?
V mnoha oblastech byl pro mě vzorem můj otec. S myšlenkou vědeckých konferencí přišel kdysi právě on, bývalý dlouholetý chirurg nemocnice v Lounech, který později jako její ředitel zorganizoval pro místní lékaře 8 vědeckých zdravotnických konferencí za účasti předních pražských vědeckých lékařských kapacit, a bezpočet krajských odborných tematických lékařských seminářů. Tyto akce se rychle staly známé v širokém okolí a do Loun se na ně sjížděli nejen lékaři z celého Severočeského kraje, ale i z Rakovníka, Kladna nebo Slaného.

Připravoval jste konferenci sám, nebo vám ještě někdo pomáhal?
Na přípravě konference se podíleli všichni vyučující chemie, celá předmětová komise. Velmi nás podpořila paní ředitelka Zdeňka Voráčková, která pro studenty zajistila bezplatnou ochutnávku biopotravin a bionápojů od významné biopotravinářské firmy. Volně k dispozici pro studenty byly také tiskoviny od této firmy s uvedenou tematikou, jako různé recepty, kuchařky a brožurky vysvětlující základní pojmy a otázky spojené právě s biopotravinami.

Proč právě téma kvalita potravin a zdravá výživa?
To má hned čtyři důvody: 1. Každý z nás musí jíst, aby přežil, proto problematika správné výživy je zajímavá a přitažlivá pro značný segment lidí, zvláště v posledních letech, kdy se klade čím dál větší důraz na zdravý životní styl a zachování pevného zdraví až do vyššího věku. 2. Jde o často diskutované téma v různých médiích, zejména v souvislosti s některými nedávnými skandály u dovezených potravin, a ne vždy je odborná podstata problému náležitě veřejnosti vysvětlena.
3. Hlavní důvod je ale ten, že všichni na gymnáziu chceme, aby naši studenti měli nejen kvalitní vědomosti, ale byli také zdraví. A právě zdraví dětí a mládeže by mělo být prioritou celé společnosti, přičemž kvalita potravin, které konzumují, významně jejich zdraví ovlivňuje.
4. Přiznávám, že téma potraviny je blízké i mně osobně. Je všeobecně známo, že rád jím, ale také jsem tento obor vystudoval na vysoké škole, a proto i mým odborným zájmem zůstává chemie a konzervace potravin, technologie masa, ovoce a zeleniny.

Jste s průběhem a výsledkem konference spokojen?
Určitě. Jsem moc rád, že naše pozvání přijala mimořádná osobnost světového vědeckého formátu, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prof. Jana Hajšlová, která přednáší téměř po celé Evropě a ve spoustě zemí světa. Prozradila mi, že se na naše studenty moc těšila a ráda jim přijela něco zajímavého o potravinách povědět. Dodávám, že bez jakýchkoliv finančních nároků. Chtěl bych jí za to moc poděkovat. Děkuji i panu starostovi Zdeňku Nejdlovi, který rovněž přijal naše pozvání, pronesl krátkou pozdravnou řeč v úvodu konference a převzal nad celou akcí záštitu, děkuji paní ředitelce Zdeňce Voráčkové za významnou podporu a také oběma kolegyním – vyučujícím chemie za pomoc při organizaci konference.

Jsem moc rád, že se konference zúčastnila i bývalá dlouholetá kolegyně – vyučující chemie a biologie Alena Šteigerová, přítomny byly i zástupkyně odboru školství na městské i krajské úrovni. Musím velmi poděkovat i našim studentům, kteří velmi pozorně naslouchali celé přednášce a následně se aktivně zapojili do diskuze se zajímavými dotazy.

Jaké jsou v této souvislosti vaše plány do budoucna?
Studenti jsou a vždy budou u mě na prvním místě. Chtěl bych pro ně zorganizovat v příštích letech další podobné chemické konference na zajímavá témata, protože se domnívám, že toto je může významně obohatit a zároveň se jim naskýtá kontakt se současnou vědou. Mohu snad také říci, že koncem března chystáme pokračování nedávné úspěšné akce – Hodiny moderní chemie, které budou probíhat dva dny pro studenty téměř všech tříd naší školy. Přemýšlím i o dalších plánech a možnostech, ale jelikož jsou zatím ve fázi vývoje, nebudu nyní nic prozrazovat.

Autor: Jana Elznicová

9.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: samostatná příprava a úprava jídel studené a teplé kuchyně., Požadavky: samostatnost, praxe a vyučení v oboru výhodou., Nabízíme: týden dovolené navíc, sleva na firemní výrobky, příspěvek na stravování., Kontakt: tel. 702035560 nebo e-mailem info@divadelnirestaurace-rakovnik.cz. Pracoviště: Tradiční pivovar v rakovníku, a.s. - pracoviště divadelní restaurace, Na Sekyře, č.p. 2377, 269 01 Rakovník 1. Informace: Eva Hůlová, +420 702 035 560.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 17 500 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič/ka skupiny C. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt: tel. 608312925 (12:00-14:00 hod.) nebo e-mailem info@mitya.cz. Pracoviště: Mitya s.r.o., 270 54 Řevničov. Informace: Mykola Dovhanyuk, +420 608 312 925.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 12 200 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Rakovník a okolí., Pracovní doba od 6:00 do 14:30 hod., Kontakt: tel. 774 579 259 nebo e-mailem kopka.1984@email.cz. Pracoviště: Pavlo kopka, Čechova, č.p. 486, 269 01 Rakovník 1. Informace: Pavlo Kopka, +420 774 579 259.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Ostatní pracovníci ostrahy a 25 610 Kč

Pracovníci vězeňské služby Strážný/dozorce. Požadované vzdělání: úsv. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 25610 kč, mzda max. 35960 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou dle dohody. Minimální vzdělání maturitní zkouška., Služební poměr dle zákona č. 361/2003 Sb. - jedná se o výkon služby v bezpečnostním sboru. Předpoklady k přijetí do služebního poměru dle § 13 zákona č. 361/2003 Sb., Ubytování neposkytujeme., Nabízíme: 6 týdnů dovolené za kalendářní rok, příspěvky na rodinnou rekreaci, kulturní akce, atd., Kontakt: tel. 313593133/313593128 (Po-Pá 7:00-14:30 hod.) nebo e-mailem psobeslavska@vez.ora.justice.cz. Pracoviště: Vězeňská služba české republiky - věznice oráčov, 270 32 Oráčov. Informace: Petra Soběslavská, +420 313 593 133.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Francouzi se radují z vítězství na MS.
8

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Vážná nedělní nehoda pěti vozidel u Třebíze.
27

Řidiči, pozor! Na silnici u Třebíze je hromadná nehoda. Silnice je uzavřena

Podnikatelé mohou získat dotace na propagaci

Střední Čechy – Už jen týden času mají středočeští podnikatelé, kteří se chtějí ucházet o příspěvek od 50 do 300 tisíc korun na pomoc tvůrců, jejichž práce by mohla pomoci ke zviditelnění firmy a zvýšení atraktivnosti její nabídky či výrobků. Na zapojení kreativců všeho druhu (kteří by mohli nabídnout například nové logo, webovou prezentaci nebo aplikaci pro mobilní telefony – ale třeba i profesionální produktové fotografie, grafické návrhy reklamy či například designové změny) jsou k dispozici jednorázové finanční dotace nabízené Středočeským inovačním centrem. Mimochodem – jeho sídlo se nově přestěhovalo z Dolních Břežan do budovy krajského úřadu na pražském Smíchově.

Kola jsou pro zloděje velkým lákadlem

Střední Čechy – Sezona krádeží jízdních kol je v plném proudu. Podle slov Evy Hašlové z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ zájem pachatelů odráží, jak nyní vzrůstá počet cyklistů na silnicích, v ulicích měst i na cyklostezkách.

Uprchlého vězně zabásli na koupališti

Střední Čechy – Dva pacienty se středně těžkým zraněním, další dva s úrazy lehčího charakteru a pro jistotu také na pozorování těhotnou ženu převáželi záchranáři do nemocnice po nehodě, k níž došlo v sobotu čtvrt hodiny před polednem na dálnici D5 na úrovni Králova Dvora u Berouna; na dálničním kilometru 20,6. Střetly se tam čtyři osobní auta a motocykl.

Přes vodu se často zachraňuje líp než po silnici

Střední Čechy – Nejen být připraveni k zásahům na vodě, ale také dokázat rychle dojet k pacientům, kteří potřebují pomoc na březích v rekreačních oblastech; leckdy odlehlých tak, že výhodnější než vyrazit sanitkou po silnicích je vyjet se člunem. To je úkolem posádek zdravotnických záchranářů, které přes léto slouží na přehradách, lákajících spousty návštěvníků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT