VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Březina: Chceme, aby studenti měli kvalitní vědomosti

Rakovník – Na půdě Gymnázia Zikmunda Wintra se konala první věděcká chemická konference.

9.12.2013
SDÍLEJ:

Profesor Kamil BřezinaFoto: Jana Elznicová

Tématem setkání byla kvalita potravin a zdravá výživa. Ke studentům hovořila vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., světově uznávaná odbornice v oblasti chemie a analýzy potravin a výživy. Požádala jsem o rozhovor profesora Kamila Březinu, který na škole vyučuje předmět chemie.

Můžete nám prozradit, čí to byl nápad, zorganizovat na gymnáziu vědeckou chemickou konferenci?
Přiznám se, že můj. Souvisí to s tím, že neustále přemýšlím, co bychom mohli ve škole pro naše studenty udělat navíc, co nového a nadstandardního bychom jim mohli nabídnout.

Inspiroval jste se někde v uspořádání takové akce?
V mnoha oblastech byl pro mě vzorem můj otec. S myšlenkou vědeckých konferencí přišel kdysi právě on, bývalý dlouholetý chirurg nemocnice v Lounech, který později jako její ředitel zorganizoval pro místní lékaře 8 vědeckých zdravotnických konferencí za účasti předních pražských vědeckých lékařských kapacit, a bezpočet krajských odborných tematických lékařských seminářů. Tyto akce se rychle staly známé v širokém okolí a do Loun se na ně sjížděli nejen lékaři z celého Severočeského kraje, ale i z Rakovníka, Kladna nebo Slaného.

Připravoval jste konferenci sám, nebo vám ještě někdo pomáhal?
Na přípravě konference se podíleli všichni vyučující chemie, celá předmětová komise. Velmi nás podpořila paní ředitelka Zdeňka Voráčková, která pro studenty zajistila bezplatnou ochutnávku biopotravin a bionápojů od významné biopotravinářské firmy. Volně k dispozici pro studenty byly také tiskoviny od této firmy s uvedenou tematikou, jako různé recepty, kuchařky a brožurky vysvětlující základní pojmy a otázky spojené právě s biopotravinami.

Proč právě téma kvalita potravin a zdravá výživa?
To má hned čtyři důvody: 1. Každý z nás musí jíst, aby přežil, proto problematika správné výživy je zajímavá a přitažlivá pro značný segment lidí, zvláště v posledních letech, kdy se klade čím dál větší důraz na zdravý životní styl a zachování pevného zdraví až do vyššího věku. 2. Jde o často diskutované téma v různých médiích, zejména v souvislosti s některými nedávnými skandály u dovezených potravin, a ne vždy je odborná podstata problému náležitě veřejnosti vysvětlena.
3. Hlavní důvod je ale ten, že všichni na gymnáziu chceme, aby naši studenti měli nejen kvalitní vědomosti, ale byli také zdraví. A právě zdraví dětí a mládeže by mělo být prioritou celé společnosti, přičemž kvalita potravin, které konzumují, významně jejich zdraví ovlivňuje.
4. Přiznávám, že téma potraviny je blízké i mně osobně. Je všeobecně známo, že rád jím, ale také jsem tento obor vystudoval na vysoké škole, a proto i mým odborným zájmem zůstává chemie a konzervace potravin, technologie masa, ovoce a zeleniny.

Jste s průběhem a výsledkem konference spokojen?
Určitě. Jsem moc rád, že naše pozvání přijala mimořádná osobnost světového vědeckého formátu, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prof. Jana Hajšlová, která přednáší téměř po celé Evropě a ve spoustě zemí světa. Prozradila mi, že se na naše studenty moc těšila a ráda jim přijela něco zajímavého o potravinách povědět. Dodávám, že bez jakýchkoliv finančních nároků. Chtěl bych jí za to moc poděkovat. Děkuji i panu starostovi Zdeňku Nejdlovi, který rovněž přijal naše pozvání, pronesl krátkou pozdravnou řeč v úvodu konference a převzal nad celou akcí záštitu, děkuji paní ředitelce Zdeňce Voráčkové za významnou podporu a také oběma kolegyním – vyučujícím chemie za pomoc při organizaci konference.

Jsem moc rád, že se konference zúčastnila i bývalá dlouholetá kolegyně – vyučující chemie a biologie Alena Šteigerová, přítomny byly i zástupkyně odboru školství na městské i krajské úrovni. Musím velmi poděkovat i našim studentům, kteří velmi pozorně naslouchali celé přednášce a následně se aktivně zapojili do diskuze se zajímavými dotazy.

Jaké jsou v této souvislosti vaše plány do budoucna?
Studenti jsou a vždy budou u mě na prvním místě. Chtěl bych pro ně zorganizovat v příštích letech další podobné chemické konference na zajímavá témata, protože se domnívám, že toto je může významně obohatit a zároveň se jim naskýtá kontakt se současnou vědou. Mohu snad také říci, že koncem března chystáme pokračování nedávné úspěšné akce – Hodiny moderní chemie, které budou probíhat dva dny pro studenty téměř všech tříd naší školy. Přemýšlím i o dalších plánech a možnostech, ale jelikož jsou zatím ve fázi vývoje, nebudu nyní nic prozrazovat.

Autor: Jana Elznicová

9.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 130 Kč Provozní zámečníci, údržbáři Provozní elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 130 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Lubná u Rakovníka, Požadavky: vzdělání SŠ nebo SOU v oboru elektro, § 6 vyhlášky 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice, spolehlivost, zodpovědnost, manuální zručnost, Nabízíme: zajímavou, samostatnou a zodpovědnou práci, zázemí silné stabilní mezinárodní společnosti s řadou sociálních výhod, odpovídající finanční ohodnocení a zajímavé firemní benefity, práce je v nepřetržitém provozu, Zaměstnanecké výhody: příspěvek na penzijní připojištění, na soukromé životní pojištění, na stravování, 13. plat atd., Kontakt: Ing. Jana Knappová 313523792, 739681317, e-mail: jana.knappova@lb.cz. Pracoviště: Lasselsberger, s.r.o. - závod 3, 270 36 Lubná u Rakovníka. Informace: Jana Knappová, +420 313 523 792/739 681 317. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Ostatní specialisté a 16 000 Kč Vedoucí provozu školních jídelen a menz Vedoucí kuchyně. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vyučení v oboru kuchař podmínkou. Praxe výhodou., Kontakt: tel. 702046924 nebo e-mailem ms-rynholec@tiscali.cz. Pracoviště: Mateřská škola rynholec, okres rakovník, příspěvková organizace, V Brance, č.p. 344, 270 62 Rynholec. Informace: Karolína Matějovská, +420 702 046 924. Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 14 650 Kč Manipulační dělníci ve výrobě manipulační pracovník skladu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14650 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: . Pracoviště: Český inter control cz kom. spol., Na Spravedlnosti, č.p. 2542, 269 01 Rakovník 1. Informace: Jana Rendlová, +420 313 515 718. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 35 000 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidič/ka sk. C,E. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Mezinárodní kamionová přeprava (přepravy CZ-D)., Volné víkendy., Kontakt: osobně (Řevničov 503, bývalé JZD), tel. 602321395/602351395 nebo e-mailem uctarna@framalu.cz. Pracoviště: Framalu krušovice s.r.o. - pracoviště ii, 270 54 Řevničov. Informace: František Široký, +420 602 321 395.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Nové lékaře netáhnou ani peníze. Pomohou u sester?

Žaneta Palčeková zahájila s pražský The Queen clubem podzimní část sezony v aerobiku vítězstvím.

Žaneta Palčeková zahájila podzimní část sezony na výbornou

OBRAZEM: Bratří Klánští vystoupili v Heroldově síni

Rakovník – Heroldovu síň Rabasovy galerie v Rakovníku rozezvučel v rámci Heroldova Rakovníka Pěvecký recitál. Koncert úspěšného barytonisty Daniela Klánského a jeho staršího bratra, rovněž úspěšného klavíristy Lukáše Klánského potěšil několik desítek přítomných posluchačů, když v jejich podání zazněly skladby od Ludwiga van Beethovena, jeho současníka Jana Václava Huga Voříška či našeho nejslavnějšího skladatele Antonína Dvořáka.

Vichřice lámala stromy i stožáry velmi vysokého napětí a trhala střechy

Kladensko, Rakovnicko /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Nejen předčasně sklizená úroda ořechů a kompletně spadané listí, ale i další ztráty počítají hasiči a energetici v důsledku silného vichru, který za sebou na Kladensku i Rakovnicku zanechal v neděli nemalé stopy.

Odbočování vpravo na červenou? Hrozí střety s chodci

Rakovník - S návrhem ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), aby řidiči na světelných křižovatkách směli odbočit vpravo i pokud svítí červená, ale v pruhu ve výhledu nic nejede, příliš nesouhlasí policisté z dopravního inspektorátu. Podle nich tu hrozí především riziko srážky s chodcem. A těch není málo.

Roušavý trefil sladký triumf, Řepka ho nepustil

Lišany - Velká sláva se odehrála v Lišanech, kde domácí nováček B třídy slavně vybojoval historicky první výhru v krajské soutěži. A ještě proti rivalovi z Tatranu Rakovník B, jehož sestavou v minulosti prošla devítka lišanských borců. Jeden z nich, Dan Roušavý, dramatický duel rozhodl.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT