Zda si nelze tento typ silvestrovských „radovánek" vynahradit skromnějším, domácím efektním chemickým pokusem.

Předpokládá to ale mít alespoň základní vybavení a znalosti?
Samozřejmě. Riziko tu je. Chemické pokusy obecně přestavují vždy nějaké riziko, a proto znalosti chemie ze základní školy určitě nejsou dostačující. Takový člověk se vystavuje nebezpečí, že se mu může něco stát. Kdo prošel chemií alespoň na střední škole, tak je v obraze a může pokusy dělat bezpečně. Ale i profesionál chemik musí být vždy opatrný. Chemik zná rizika toho, co by se mohlo stát. U laika je to ale horší. Člověk, který znalosti nemá, neví, do čeho jde. Nadšení pro pokus jistě chápu – je to jako v akčním thrilleru, ale musím myslet i na to, zda pokus přežiji.

Můžete tedy alespoň naznačit bez přesného návodu?
Zjednodušeně popíši, že stačí kousek hořčíkové pásky, kterou mívají doma kutilové v garáži. Hoří oslnivě bílým plamenem. Nebo je krásný pokus s názvem Duch v baňce. Kouř vypustíte úzkým hrdlem baňky. Pokus se dá udělat s jednoduchými chemikáliemi. Hypermangan se dá sehnat v lékárně, peroxid vodíku v drogerii. Zasyčí, zahřeje se. Je to jednoduchý efektní pokus. Nebo Hrnečku vař. Za pomocí saponátu a manganistanu se vám z baňky žene kašovitá pěna.

Vám se nehoda stala?
Naštěstí ne. Jsem opatrný. Ale je pravda, že některým kolegům, chemikům na jiných školách, už ano. Všichni přežili, ale muselo se malovat. Někdy bývá pro učitele náročné hlídat samotné studenty při pokusech. Máte odpovědnost aby se něco nestalo. Záleží na maličkosti a může být z toho malér. Je třeba dodržovat striktně postupy prací. Stačí někdy dát vyšší teplotu, nežli by to mělo být, a nebo dát více látky či její vyšší koncentraci. Nepatrné odchýlení od návodu pak může být velký problém. Koncentrace, teplota, množství látky může výrazně každý pokus ovlivnit. V malém množství vám to udělá malinký výbuch, větší množství výbuch jako hrom.
Ale chemie za to stojí. Když si člověk rizika ohlídá a je opatrný, tak zažije neskutečné věci. Pozorovat pokusy všemi smysly je nádherné.

Doma na Silvestra žádné pokusy neprovádíte?
Nic nepřipravuji. Nemám doma chemickou laboratoř. Chemie a pokusů si užiji dost ve škole. Ale experimentuji v kuchyni.

Při přípravě jídel?
Snažím se trochu vařit. Moje láska k masu je veliká. Vystudoval jsem obor technologie masa a jsem kuchař amatér. Zejména v létě. Na pekáči v krbu doma na zahradě mám maso s různými druhy koření. Maso je pochopitelně zabalené v alobalu, aby na ně nepadaly škodliviny z kouře.

Máte nějaký recept?
Ne, ale mám rád grilovací koření - směs několika druhů koření. Dodává masu výraznější chuť a vůni. Mám rád i klasická koření – bobkový list, nové koření, tymián, pepř. I s tímto experimentuji.

Který druh masa preferujete?
Vepřové. Vepřové maso, když je vhodně upravené a není příliš prorostlé, tak je velice zdravé. Moc se neví, že vepřové libové má méně cholesterolu nežli kuřecí.
Vepřové koleno a ovar z něho miluji. Doma si ho dělám nejen na Silvestra, ale i během roku. Uvařím ho a mám vývar na ovarovou polévku s majoránkou a česnekem, kroupami. Maso pak jím klasicky s hořčicí a chlebem. Také hovězí maso, pokud tam není mnoho loje, tak je velice výživné z hlediska obsahu železa a z hlediska kvalitních plnohodnotných bílkovin, které potřebujeme všichni.

Pokračování např. na téma Karel Gott, najdete v pondělním vydání Deníku.