Novostrašečtí mají připravené podklady pro ucházení se o možnou dotaci, jelikož financovat přístavbu budovy základní školy a gymnázia je z městského rozpočtu téměř nemožné. Jen podle projektu bude stát stavba sto milionů korun. Obavy, že se městu nepodaří peníze z dotací sehnat, rozvířil na posledním zasedání zastupitel Pavel Novák (zvolen za koalici KDU ČSL a SZ).

„Zaslechl jsem, že dotace na toto nebudou. Jaký tedy máte plán B?" tázal se předních představitelů novostrašecké radnice Pavel Novák s ohledem na nedostatečné kapacity školy.

Podle starosty města Karla Filipa se jedná o nepravdivé informace. Podle něho by měly být výzvy na dotace pro účely přístaveb vypsány už nyní.

„Já jsem pro změnu zaslechl, že budou. Bude se jednat o dotace vypsané ministerstvem financí a očekává se, že výzvy na poskytování dotací, světe div se, budou ještě v září," řekl starosta Filip na posledním zasedání (konalo se minulý týden ve čtvrtek, pozn. red.) s tím, že se ještě o vypsání dotace bude jednat. „Necháme se tak překvapit a uvidíme," řekl starosta Nového Strašecí v rámci diskuze na posledním zasedání zastupitelů. Radnice už má pro jistotu ale i náhradní plán.

Podle starosty Karla Filipa by pak mohlo i provizorně dojít na sloučení některých tříd.

„Pochopitelně jsme s panem ředitelem také mluvili o tom, že v případě, kdy by nebyla dotace přidělena, bychom museli nastalou situaci nějak řešit. Pro tuto variantu máme připravené náhradní řešení, alespoň na rok. Vše by se řešilo buď tak, že by gymnázium zapůjčilo jednu třídu, což je jedna možnost. Druhou možností je pak spojení některých tříd. Ale to je opravdu nouzové řešení," nechal se slyšet na posledním zasedání starosta města Karel Filip.

Podle projektu vycházejí předběžné náklady na částku zhruba sto milionů korun. O financování přístavby z rozpočtu města tak nemůže být ani řeč. Tajemník Městského úřadu Nové Strašecí Jiří Tláskal se už dříve nechal slyšet, že dvaceti až třiceti procentní spoluúčast města by byla ještě pro městský rozpočet únosná.

„Pokud by se jednalo o částku dvacet, třicet milionů, prostředky v rozpočtu města by se našly. Ale samozřejmě by se nedělaly další investice," řekl počátkem roku Jiří Tláskal.

Hlavním důvodem, proč školu přistavět, je narůstající počet žáků. Podle počtu narozených dětí počet žáků poroste. Ve školním roce 2015-16 jich bude 702. Pro rok 2020-21 je předpoklad 781 dětí. I když by se mohlo zdát, že celková kapacita školy je dostatečná, není tomu tak. Kapacita je počítána na třicet dětí ve třídě. Nyní jich může být pětadvacet. Se změnou školního vzdělávacího programu se třídy více dělí podle potřeb vyučování, například při výuce jazyků.

Dalších důvodů je hned několik. Například v obou školách nejsou kabinety a pracovní místa pro pedagogy a ostatní zaměstnance. V základní škole chybí centrální šatny s tzv. čistou a špinavou chodbou, kmenové učebny, herna v družině. Novostrašečtí zastupitelé pak v dubnu letošního roku schválili studii, která právě přístavbu budovy základní školy a gymnázia řeší, a to po velmi dlouhé debatě. Studii podle požadavků obou ředitelů škol vypracoval architekt Karel Zuska. Přístavbu rozdělil do čtyř etap a situoval ji do dvora školy. Je v ní plánována například nová tělocvična, osm nových učeben, školní klub a nové šatny.