Rakovničtí zastupitelé sice na svém pondělním mimořádném zastupitelstvu schválili podání žádosti o dotace na ministerstvo školství a Státní fond životního prostředí, kdy mohou získat až 30 milionů korun. Nicméně přidělení dotace a ještě v maximální výši není jisté a je i dost reálné, že město na zásadní rekonstrukci nesežene dostatek peněz. I proto hledají zastupitelé města možnost, jak v případě neuznání dotace či jejího získání v nedostatečné výši zachovat provoz bazénu i třeba s určitými stavebními opatřeními pro další léta.

„Nadějně to rozhodně moc nevypadá, nemusíme si nic namlouvat," nechal se slyšet na mimořádném zasedání zastupitel a radní Miloslav Kubínek (ANO) s tím, že město alespoň získá určitý čas.

„Pamatuji si, že jsme v podobné situaci byli i při jiných příležitostech, jdeme pouze do rizika, že definitivní zklamání nastane v okamžiku, kdy se dočkáme vyjádření, zda dotace bude či nebude. V této chvíli si myslím, že nejde o žádnou riskantní záležitost," reagoval Miloslav Kubínek na připomínky opozičních zastupitelů, kteří chtěli pozměnit návrh usnesení žádosti o dotace, jelikož se domnívali, že usnesení by pak město zavazovalo ke spoluúčasti, i kdyby město získalo milionové dotace, ovšem v nedostatečné výši.

Starosta Rakovníka Pavel Jenšovský (ČSSD) pak situaci uklidňoval s tím, že se jedná pouze o schválení podání žádosti o dotace týkající se rekonstrukce bazénu. „Schvalujeme podání žádosti, nic není závazné," vyjádřil se starosta Pavel Jenšovský s tím, že pokud bude nějaká dotace městu přidělena, určitě o jejím přijetí budou muset hlasovat právě zastupitelé.

„Zastupitelé pak mají možnost dotaci přijmout či v případě nevyhovujících podmínek odmítnout," poznamenal František Staněk, vedoucí Odboru investic a výstavby Městského úřadu Rakovník.

Podle starosty města Pavla Jenšovského je však v tuto chvíli předčasné dělat jakékoliv závěry. Konkrétnější rozhodnutí bude město moci udělat poté, až budou známy výsledky žádostí o dotaci.

Město Rakovník nemá v tuto chvíli jiné možnosti, jak získat miliony korun z dotací na rekonstrukci plaveckého bazénu.

„Bohužel jiná dotace nepřichází v tuto chvíli v úvahu. Na účtech města je v tuto chvíli nějakých 54 milionů korun, je tak předpoklad, že pokud budeme hospodařit jako v minulém roce, měli bychom mít na účtech města přes šedesát milionů korun na konci letošního roku a rekonstrukce bazénu by měla pokračovat i v letech 2017 a 2018. Je tak možné dávat na rekonstrukci běžné finanční prostředky z průběhu následujících dvou let. Tímto způsobem bychom byli schopni se dostat k částce 70 až 80 milionů korun. Na druhou stranu zdravá úvěrovatelnost města, která by mu neměla škodit a neměla by zastavit případné další běžné investice, je 70 milionů korun podle rozpočtového výhledu, tak jak jsme jej tu měli předložený před několika měsíci. Tímto způsobem bychom byli schopni pokrýt financování celé rekonstrukce," vysvětlil plán financování opravy starosta města.

Problém by pro město nastal ve chvíli, kdy by město Rakovník v žádosti o dotaci nedosáhlo na maximální výši, tedy na dvacet milionů korun.

„V tom případě bychom se museli sejít a zvážit, zda je reálné do rekonstrukce bazénu vůbec jít," řekl starosta Pavel Jenšovský.

„Ukazuje se nyní problém, na který jsme upozorňovali, když se schvaloval typ projektu na přestavbu bazénu, kdy zaznělo i z řad veřejnosti, že by bylo dobré mít náhradní variantu. Existuje možnost, jak zabezpečit chod stávajícího bazénu? Přeci jen bazén především využívají školy pro výuku plavání, veřejnost tak ne," ptal se opoziční zastupitel Luděk Štíbr a narážel tak na možnost menších stavebních zásahů a tedy i menších finančních nákladů.

„Oprava střechy, jak padlo i na onom zmiňovaném zastupitelstvu, nepřichází podle projektantů vůbec v úvahu," připomněl starosta města.

Jana Jirátková, vedoucí Oddělení rozvoje města a investic Městského úřadu Rakovník, pak připomněla, že budova je ve špatném stavu a je pravidelně sledována statikem. „Nelze říci, co bude dále. Po jednání se statikem nám bylo řečeno, že se uvidí po zimě. Budova trpí nejen při mrazivém počasí, ale i v létě, kdy dochází k rozpínání střechy. Mluvit tak o prodloužení výjimky je předčasné," nechala se slyšet Jana Jirátková.

Nicméně zastupitelé města na závěr zasedání přijali usnesení, ve kterém pověřili radu města hledáním i jiných možností, jak zabezpečit provoz bazénu v případě neposkytnutí dotace.