Ruce si nemnou pouze majitelé obchodů, ale také zloději kapsáři, kteří využívají předvánočního shonu nakupujících a velmi často využívají naší nepozornosti. A kradou doslova všude, kde se jen dá, ale ze všeho nejvíce vyhledávají místa s velikou frekvencí lidí.

„Kapsáři kradou tak dokonale a nepozorovaně, že se o tom okradený dozví často až mnohem později a na zcela jiném místě, než ke krádeži došlo," informovala Lenka Uriánková, mluvčí rakovnické policie.

Nakupující by tak neměli rozhodně nechávat své osobní věci pohozené jen tak v nákupním košíku či volně v kapse u kabátu.

„Samotná krádež bývá blesková, předem pečlivě nacvičená akce," podotkla ještě Lenka Uriánková.

Kromě toho bychom měli dát také pozor, kde necháme odstaveného svého plechového miláčka. Právě automobily, respektive to, co necháme uvnitř, pak velmi přitahují pozornost jednotlivých nenechavců.

V automobilech totiž většina z nás mnohdy lehkomyslně ponechá vystavené nakoupené dárky, ale také cennosti a výjimkou nejsou ani notebooky či tablety.

„Řidiči by si měli uvědomit, že jejich auto není trezor, neměli by nechávat na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky, peněženky, volně ložené peníze, jiná zavazadla, mobilní telefony, navigace, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla či jiné osobní doklady a věci," sdělila Rakovnickému deníku Lenka Uriánková a dodala: „I zdánlivě bezcenná věc může přilákat pachatele, který poté způsobí daleko větší škodu poškozením než odcizením bezcenné věci." Zlodějům v posledních letech nahrává také i lhostejnost kolemjdoucích. Měli bychom si totiž daleko více všímat dění kolem nás, a to tedy i pohybu lidí na parkovišti. „Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly, nebo už se dokonce do některého vloupává, volejte ihned Policii České republiky na linku 158," zdůraznila Lenka Uriánková.

Pozor na požár

Nejen v nákupních centrech na nás číhá nebezpečí. Už v neděli si totiž zapálíme na adventní věnci poslední čtvrtou svíčku.

Hořící svíčka je otevřený oheň a podle toho bychom s ní měli zacházet. To vzkazují profesionální hasiči. Domácnosti jsou totiž v dnešní době vybaveny vysoce hořlavými materiály a jedna pozapomenutá hořící svíčka může způsobit nejen materiální škody, ale následný požár může mít i tragické následky na lidských životech.

Pozor bychom si měli podle hasičů dávat především na adventní věnce. Právě zde velmi často řada z nás podceňuje nebezpečí.

„Počty požárů od adventních věnců se v posledních letech množí. Příčina je velmi prostá. Na malý věneček z chvojí se umístí svíce a po jejím zapálení se na ni zapomene. Svíčky pak při dohořívání zapálí chvojí, od kterého se vznítí nábytek a zařízení bytu," řekla Nicole Zaoralová, mluvčí HZS České republiky. Ta dále připomněla, že v loňském roce začal hořet od prskavky nejprve vánoční stromeček a poté rodinný dům v obci Statenice v okrese Praha západ. „Oheň si vyžádal dvě zraněné osoby a škoda činila šest set tisíc korun," doplnila Zaoralová.

Přitom stačí dodržovat několik zásad. Jednou z nich je pečlivé umístění věnce. Ten by měl být na stabilní nehořlavé podložce. Svíčky by navíc měly být umístěny v dostatečné vzdálenosti od hořlavých předmětů. Dbát bychom měli také na to, aby svíčky snadno nepřevrátily děti či zvířata.